Rigging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rigging er et ord med flere betydninger. Det kom inn i norsk språk som et sjømannsuttrykk via engelsk og stammer sannsynligvis fra angelsaksisk wrigan, «å kle». Opprinnelig betegner rigging hele framdriftssystemet på et seilskip, og omfatter dermed seil, tauverk, master og mekanikken for å håndtere dette. (Deler av riggingen på seilskip kaltes også takkelasje). Man kan på norsk si rigg i stedet for rigging. Således betegner en oljerigg kun den operasjonelle delen av en oljeplattform.

Siden 1970-årene kom – også via engelsk – dermed begrepet inn som et fagfelt i offshoreindustrien men også i den delen av sceneteknikken som er relatert til fysiske krefter og bevegelse av objekter. Felles for disse tre feltene er mekanikken og de fysiske prinsippene som ligger til grunn for bruken av liner (både tau av mykt materiale, kjetting og stålwire) for å skape bevegelse, heise og flytte på gjenstander. Rigging er lite formelt etablert som fag i Norge (med unntak for skoleskip og kranindustri). Ledende land på dette er Tyskland, Storbritannia og USA.

Rigging er også en fagbetegnelse for konstruksjon av et «skjelett» for bevegelsene til en figur i en dataanimasjon.

Dette er en pekerside og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den, så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Rigging.