Rideskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ride- og Beslagskolen kort etter åpningen i 1891

Rideskolen (opprinnelig Den kongelige militære Manege og fra 1867 til 1909 Ride- og Beslagskolen) var den danske hærens rideskole.

Den danske hærens rideskole utdannet ridelærere og beridere til rytteriet og feltartilleriet. Skolen var opprinnelig knyttet til Den kongelige Veterinærskole, som var opprettet i 1773. Rideundervisningen ved Veterinærskolen hadde visstnok sin begynnelse i 1772. Som elever av Hæren inntrådte dengang kun underoffiserer av rytteriet, fra 1836 tillike underoffiserer av artilleriet. Først fra 1856 opptok rideskolen offiserer, selv om enkelte sådanne tidligere hadde fått tillatelse til å delta i undervisningen i veterinærfagene. Disse fagene, herunder beslag ved Veterinærskolens smie, som ble opprettet i 1780, var hovedsaken, og enda i 1851 omfattet rideundervisningen kun to timer hver annen dag. Et av de militære medlemmer av Veterinærskolens direksjon hadde overtilsyn med rideundervisningen, som ble gitt av en kongelig berider, men elevene sto under Veterinærskolens forstander. I 1834 fikk rideskolen dog en selvstendigere stilling, idet den i alt hva som angikk elevenes tjenesteforhold og rideundervisning samt skolens hestemateriell, ble lagt utelukkende under den offiser som hadde overtilsynet. I 1851 ble elevene flyttet fra Veterinærskolen til Staldgården i Prinsens Palæ, i 1853 fik skolen sin egen forstander, og samme år ble det besluttet at den skulle ha sin egen kaserne i det tidligere militære klesopplags bygning ved Rysensteens Bastion. I 1856 bestemte Krigsministeriet at det skulle oppføres en beslagsmie ved rideskolen.

Ved hærordningen av 1867 fikk skolen navnet Ride- og Beslagskolen, hvilket navn ved hærloven av 1909 ble endret til Rideskolen. I 1890 flyttet Rideskolen til en ny kaserne på Kong Georgs Vej på Frederiksberg, hvor de nye bygningene i nybarokk stil kunne innvies i 1891. De var tegnet av Eugen Jørgensen. Herfra ble Rideskolen i 1923 flyttet til Grønnegades Kaserne i Næstved, idet Beslagskolen samtidig ble utskilt og ble på Frederiksberg.

I 1924 ble det bestemt at Rideskolen skulle ha to klasser, yngste og eldste. Yngste klasse, ettårig med ca. åtte elever, offiserer og officianter, utdannet «ridelærere». Eldste klasse, toårig med ca. fire elever, offiserer og officianter, utdannet «beridere». Den daglige undervisningstiden var da seks til ni timer, og undervisningen omfattet praktiske øvelser og teoretiske lærefag.

Ved hærloven av 1932 ble begge skoler nedlagt og kasernen på Frederiksberg solgt til Bryggeriet Stjernen. Komplekset ble senere revet ned.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]