Bleak House

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bleak House
Forfatter(e)Charles Dickens
SpråkEngelsk
Tilblivelse1852
Utgitt1853
ForlagChapman and Hall
Illustratør(er)Hablot Knight Browne

Bleak House er en roman av Charles Dickens, først utgitt i tjue episoder i hefteform fra mars 1852 til november 1853. Den inneholder et svært omfattende og komplekst rollegalleri, samt en absurd satire over byråkratiseringen i det juridiske embetsverket. Et sentralt punkt i romanen er en enormt langvarig arverettstvist som har dype konsekvenser for alle berørte parter.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Jarndyce and Jarndyce er en uendelig rettssak i Court of Chancery, som gjelder flere testamenter og mottakerne av arv. Men arven blir gradvis fortært på grunn av saksomkostninger. Sir Leicester Dedlock og hans kone Honoria bor på eiendommen hans i Chesney Wold. Lady Dedlock skal være begunstiget i en av testamentene. Når hun hører på opplesningen av en advokat, Tulkinghorn, kjenner hun igjen håndskriften på papiret. Dette påvirker henne så mye at hun nesten besvimer, noe som Tulkinghorn legger merke til. Han sporer mannen som lagde kopien, kjent som "Nemo" i London. Nemo har nylig dødd, og den eneste personen som identifiserer ham er en fattig hjemløs gutt ved navn Jo, som bor i en spesielt dyster og fattigdomsrammet del av byen kjent som Tom-All-Alone ("Nemo" er egentlig latin for "ingen")

Samtidig vokser Esther Summerson opp hos frøken Barbary. Men når frøken Barbary dør, blir John Jarndyce oppnevnt som verge for Ester. Han gir advokat Kenge ansvaret for Esthers fremtid. Esther flytter sammen med ham til eiendommen Bleak House. Jarndyce tar seg også av Richard Carstone og Ada Clare (som begge er hans fettere) og de er begunstigede i en av testamentene det dreier seg om i Jarndyce and Jarndyce. Deres verge er en begunstiget i et annen testamente, men de to testamentene står i konflikt.

Richard og Ada blir snart forelsket. Richard forsøker en karriere innen medisin, og Esther møter Allan Woodcourt, en doktor, hjemme hos Richards veileder. Men Richard bestemmer seg snart for å endre karrieren til juss. Senere bytter han igjen, og skaffer seg en kommisjon som offiser i militæret. Esther blir forelsket i Woodcourt når han returnerer til England etter å ha overlevd et forlis. Esther har imidlertid allerede sagt ja til å gifte seg med hennes verge, den mye eldre John Jarndyce. Handlingen skildrer også resten av datidens samfunn i London, både rike og fattige.

Rollefigurer i Bleak House[rediger | rediger kilde]

Hovedfigurer[rediger | rediger kilde]

  • Esther Summerson – en av bokens to fortellere.
  • Richard Carstone
  • Ada Clare

Norsk utgave[rediger | rediger kilde]

  • Bleak House : Ødegården. Oversatt av Henrik Rytter. Nasjonalforlaget, 1962. 2 bind