Richard Christopher Carrington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Christopher Carrington
Født26. mai 1826 (196 år)
Chelsea, London
Død27. november 1875 (49 år)
Churt, England
Beskjeftigelse AstronomRediger på Wikidata
Utdannet ved Trinity CollegeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Gravlagt West Norwood CemeteryRediger på Wikidata
Medlem av Royal SocietyRediger på Wikidata
Utmerkelser Fellow of the Royal Society, Royal Astronomical Societys gullmedalje (1859), Lalande-prisen (1864)Rediger på Wikidata

Richard Christopher Carrington (født 26. mai 1826, død 27. november 1875)[1] var en engelsk astronom som oppdaget solens differensialrotasjon ved hjelp av observasjoner av solflekkene i 1863. I 1859 observerte han og an annen engelsk astronom, Richard Hodgson, uavhengig av hverandre, for første gang en solerupsjon. På grunn av en variasjon observert i magnetometeret i Kew Gardens og en geomagnetisk storm storm påfølgende dag, mistenkte Carrington at det var en sammenheng mellom solerupsjonen og disse jordiske hendelsene.

Carringtons tegning av solflekker fra American Scientist i 1859

Selv om Carrington ikke oppdaget den 11-årlige solflekksyklus, skulle hans observasjoner etter han hadde hørt om Heinrich Schwabe føre til at nummereringen av syklene ble knyttet til hans navn. Således var solflekksmaksimum i 2002 av den 23. «Carringtonsyklus». Carrington fastslo også elementene ved solens rotasjonsakse på grunnlag av solflekksbevegelsene, og hans resultater ble stående også inn på 2000-tallet.

Carringtonrotasjon er et system for måling av sollongituder basert på hans observasjoner av de lavlatitude solrotasjonsrater.

Carrington foretok de første observasjoner som førte til oppdagelsen av Spörers lov.

Han vant Royal Astronomical Societys gullmedalje i 1859.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911): «Carrington, Richard Christopher», Encyclopædia Britannica, 11. utg., Cambridge University Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]