Richard Arnold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Richard Arnold
Født16. des. 1838[1]Rediger på Wikidata
Münster[1]
Død2. juni 1928[1]Rediger på Wikidata (89 år)
BeskjeftigelseStadsingeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
Norge

Richard Arnold (1838–1928) var en tysk-norsk ingeniør. Han var i nærmere 40 år stadsingeniør i Arendal.

Han var født i Münster i Tyskland som sønn nummer to i en musikerfamilie. Faren, Carl Arnold, var komponist og dirigent og drev musikkundervisning og ble ansatt som organist i Kristiania (Oslo) i 1847. Richard fikk teknisk utdannelse i Tyskland, på Technische Hochschule i Karlsruhe. Etter utdannelsen fikk han praksis hos byingeniøren i Kristiania før han ble ansatt i Skien hvor han også stiftet familie. I 1875 ble han stadsingeniør i Arendal og han bygde i 1880 en stor villa i Høyveien sveitserstil til seg og sin familie.

Det var gode tider da Arnold kom til Arendal og han fikk stå i spissen for bygging av Latinskolen på toppen av Tyholmen - plasseringen var Arnold sitt forslag. Han fikk også det avgjørende ordet da Trefoldighetskirken (Arendal) noen meter unna ble bygd.

Arnold var også opptatt av byens forskjønnelse og sto bak planting av lindetrær i hovedgatene. Han rådet også arendalittene til aldri å fylle igjen Kittelsbukt som den gang lå åpen helt inn til Peder Thomassons gate fordi Trefoldighetskirken speilte seg i dette store vannspeilet og gjorde et mektig inntrykk.

Han døde i Arendal 2. juni 1928.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Et håndskrevet manuskript skrevet av Richard Arnhold befinner seg på Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Manuset er en selvbiografi som heter Mitt Levnetsløb. Erindringer skrevet for min familie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Agderposten, «✟ Stadsingeniør Arnold», utgitt 2. juni 1928[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Sølvi Kaastrup: Richard Arnold. Agderposten 26.oktober 1991.
  • Richard Arnold: Lidt om industrien i Arendal og Omegn. Særtrykk av Vestlandske Tidende. 1886.
  • Richard Arnold: Mitt Levnetsløb. Erindringer skrevet for min familie. (Håndskrevet manuskript i Kuben, Aust-Agder museum og arkiv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]