Ribbevannkjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ribbevannkjær
Ribbevannkjær
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyrdochidae
Norsk(e) navn: ribbevannkjær[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Underorden: Polyphaga[2]
Antall arter: ca. 180, tre arter i Norge
Habitat:
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Delgrupper:

Ribbevannkjær (Hydrochidae) er en liten familie av biller som lever i stillestående ferskvann. De kan ligne på furevannkjær men er noe mer slankbygde. Fire arter er funnet i Norden, tre av dem i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (de nordiske artene 2,4 – 4,2 mm), nokså slanke biller. Kroppsformen er foholdsvis slank, antennene er ganske korte og dekkvingene har opphøyde lengderibber. Hodet er omtrent så bredt som brystskjoldet, med runde, utstående fasettøyne. Antennene er sju-leddete, med en tre-leddet kølle. Det innerste leddet er ganske langt og buet. Antenner og palper er omtrent like lange. Hodet er ganske flatt og grovt punktert. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt, med tydelig avsatte sidekanter og grove punktgroper. Dekkvingene er ganske avlange, og hver dekkvinge har 10 rekker av store, litt kantete punktgroper. Hos de fleste artene er noen av mellomrommene mellom punktrekkene opphøyet som lengderibber. Undersiden er tett kledt med fløyelsaktig, vannavstøtende behåring. Beina er forholdsvis lange og slanke, med fem-leddete føtter. Larvene er avlange, sylindriske, med store, sigdformede kjever og temmelig lange antenner. De tre beinparene er korte og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Billene lever i stillestående ferskvann. Vanligst er de i grunne, nærings- og vegetasjonsrike dammer. De kan også forekomme i sakte rennende vann, og de har blitt funnet på havstrender, men dette kan dreie seg om individer som har feilnavigert. De voksne billene er planteetere, larvene derimot rovdyr.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Liste over øvrige arter (ufullstendig)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. november 2020. Besøkt 12. november 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 12. november 2020. Besøkt 12. november 2020. 
  3. ^ a b Worthington, Reese J.; Hellman, John L.; Lago, Paul K. (2016). «Hydrochidae (Coleoptera) of Mississippi». Transactions of the American Entomological Society. 142 (2): 167–213. doi:10.3157/061.142.0206. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Hansen, M. 1987. The Hydrophiloidea (Coleoptera) of Fennoscandia and Denmark. Fauna Entomologica Scandinavica 18. E.J. Brill/Scandinavian Science Press Ltd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]