Riazuddin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Riazuddin
Riazuddin.jpg
Født10. nov. 1930Rediger på Wikidata
LudhianaRediger på Wikidata
Død9. sep. 2013Rediger på Wikidata (82 år)
IslamabadRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fysiker, akademiker, filosof, teoretisk fysikerRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Cambridge, Government College University, Punjab-universitetetRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Abdus SalamRediger på Wikidata
Søsken FayyazuddinRediger på Wikidata
Nasjonalitet Pakistan, Britisk IndiaRediger på Wikidata
Medlem av Vitenskapsakademiet for utviklingslandRediger på Wikidata
Utmerkelser Hilal-i-Imtiaz, Albert Einstein-medaljen, Fellow of Pakistan Academy of SciencesRediger på Wikidata

Riazuddin (født 10. november 1930 i Punjab i det britiske imperiet, død 9. september 2013) var en fremtredende pakistansk teoretisk fysiker og vitenskapsmann som spesialiserte seg på høyenergifysikk og kjernefysikk.

I en alder av 17 år, begynte Riazuddin ved universitetet i Punjab og tok en bachelorgrad i matematikk under professor Abdus Salam i 1951. Med hjelp av Abdus Salam, reiste Riazuddin til Storbritannia etter å ha mottatt et stipend for å studere ved Cambridge University. Ved Cambridge University ble Riazuddin tildelt en doktorgrad i teoretisk fysikk i 1959. Etter å ha mottatt sin doktorgrad i 1959 returnerte Riazuddin til Pakistan for å besøke sin familie.

I USA begynte han som førsteamanuensis ved University of Rochester, hvor han var ansatt frem til 1965, da han begynte ved University of Pennsylvania, hvor han underviste i fysikk til 1966. I 1981 begynte han professor i fysikk og matematikk ved University of Iowa og Virginia Polytechnic Institute. I 1982 kom Riazuddin tilbake til Pakistan hvor han sluttet seg til Quaid-e-Azam universitetet som professor i teoretisk fysikk.

Riazuddin forfattet flere vitenskapelige bøker om forskjellige emner innen fysikk, inkludert partikkelfysikk, kvantemekanikk og moderne fysikk. Han var medlem av National University of Sciences and Technology (NUST) som professor i teoretisk fysikk. Han satt som medlem av Board of Governors of Pakistan Institute of Engineering and Applied Sciences (PIEAS) siden 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]