Rialto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 45°26′18,26″N 12°20′5,25″Ø

Rialto

Rialto (av rivo alto eller Rivoaltus «Den høye bredden») er et område innen bydelen San Polo i Venezia i Italia, og er særlig kjent for sitt torg og Rialtobroen.

Området ble bebygget på 800-tallet på et lite område mellom en rekke små øyer på begge sider av den daværende Rio Businiacus. Etter utgravinger og utfyllinger ble elven til Canal Grande og området ble Rialto og dette var bare området på den venstre bredden av den tidligere elven, da kanalen. Utbygging skjøt særlig fart etter at dogen Agnello Participazio etablerte seg her og gjorde dette området til en sentral del av byen, med det første dogepalasset.

Rialto ble et enda mer sentralt område i 1097, da byen torg og markedsalg ble flyttet hit og i det følgende århundre ble det i 1181 satt opp en flytebro over Grand Canal for å lette adkomsten til området for flere. Denne ble ble først erstattet av en trebro i 1250, som også ble utviklet med hevebro i midten for å kunne slippe igjennom større fartøyer. Utover på 1200-tallet ble det også bygget butikker på begge sider av broen. Dagens steinbro er fra 1591.

Etter hvert som markedhandelen økte, både som detaljist- og grossistmarked og det ble bygget større varehus, særlig det kjente Fondaco dei Tedeschi («tyskernes vertshus») første bygning fra 1228, dagens bygning fra 1505/1508. Både omsetning av luksusvarer, men også banker og forsikringsbyråer etablerte seg i området, sammen med byen skattemyndigheter. Også byens slaktehus lå i Rialto.

De fleste av bygningene i Rialto ble ødelagt av en bybrann i 1514, den eneste som klarte seg fullstendig var San Giacomo di Rialto, mens de øvrige måtte gradvis gjenoppbygges.

Området er fortsatt et travel marked, med det daglige Erberia frukt og grønnsaksmarked og fiskemarkedet Campo della Pescheria.

Rialto opptrer flere steder i litteraturen, særlig kjent fra William Shakespeares Kjøpmannen i Venedig (første akt, tredje scene) og i Elizabeth Barrett Brownings Sonnets from the Portuguese (Sonnet nr 19).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.