Rhinotoridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhinotoridae
Nomenklatur
Rhinotoridae
Populærnavn
rhinotorider
Hører til
høyere fluer, (Cyclorrhapha), tovinger, (Diptera)
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 38, ikke i Norge
Habitat: På land, i skog
Utbredelse: stort sett på den sørlige halvkulen, men én art går så langt nord som til USA
Inndelt i

Rhinotoridae er en liten familie av fluer som stort sett finnes på den sørlige halvkulen. Det er uklart om denne gruppen bør betraktes som en egen familie eller som en undergruppe av sumpfluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middels store (rundt 6 mm) fluer med mønstrede vinger. De kan ligne på kjerrfluer. Pannen er dypt innsunket mellom fasettøynene. Hodet er mye høyere enn langt, fasettøynene er runde og ustående. Den brede pannen er dypt innsunket mellom fasettøynene. De tre punktøynene sitter på en tydelig knøl. Ved innerkanten av hvert fasettøye sitter én eller to børster, og det er to framoverrettede børster mellom punktøynene. Antennene er tre-leddete, ganske korte. Det tredje leddet er rundt og bærer en lang antennebørste (arista). Ansiktet (under antennene) er ganske langt, uten noen tydelig "nese". Kinnene er dype, med kraftige kinnbørster (vibrissae). Munndelene er noe forlenget og tilspisset.

Brystet (thorax) er mønstret i gyllent, grått og brunt på grunn av ulik bestøvning. Oversiden har korte, sparsomme hår i tillegg til noen kraftige børster. Sidene mangler hår, men har noen børster. Scutellum (den bakerste ryggplaten) er stort, flatt på oversiden, ofte med knøler eller pigger langs kanten. Vingene er middels store, mønstret med mørke og klare flekker. Det er flere tverr-årer mellom den fremste lange åren (R2+3) og vingefremkanten, et unikt trekk for denne gruppen (ikke i slekten Cairnsimyia). Beina er korte og kraftige, uten lange børster. Bakkroppen er kort og bred. Larvene er av typisk fluetype (maggot), hodeområdet er omgitt av en frynse av tentakkelaktige utvekster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om biologien til disse fluene. De lever i skog, og larvene til en australsk art ble funnet i ganger laget av billelarver i familien trebukker, i et fiken-tre. Voksne fluer blir tiltrukket til gjærende plantesaft.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • McAlpine, J.F. 1987. Rhinotoridae. I: McAlpine, J.F. (m.fl., red.): Manual of Nearctic Diptera. 2: 989-992. Agriculture Canada, Ottawa.
  • Catalogue of Life 2006. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]