Religionssamtalene i Marburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Religionssamtalene i Marburg, kolorert tresnitt, 1557

Religionssamtalene i Marburg (tysk: Marburger Religionsgespräche) fant sted fra 1. oktober til 4. oktober 1529Marburger Schloss etter invitasjon fra landgreve Philipp. De var de første av en rekke luthersk-reformerte nattverdssamtaler. Philipp av Hessen inviterte til religionssamtalene etter at Worms-ediktet pånytt var blitt bekreftet på riksdagen i Speyer i 1529. Det var nå nødvendig med en felles linje mot «de gammel-troende» (Die Altgläubigen), dvs. katolikkene, og Habsburgerne.

Marburgerartikkelen stilte opp en enighet på 14 punkter. Det 15. punktet omhandlet nattverden, men her så ingen av partene mulighet til å komme til enighet. Kun fellesskapet mot den gamle kirken kunne bekreftes.

Stridspunktet var det forskjellige synet Martin Luther og Ulrich Zwingli hadde på nattverden: Luther holdt fast ved Kristi reelle nærvær (realpresens, «hoc est corpus meum»), mens Zwingli bare ville forstå «est» som signifikativt (= det «betyr»). Ved siden av Luther og Zwingli, deltok også Martin Bucer, Philipp Melanchthon, Justus Jonas og Johannes Brenz. Melanchthon stod sammen med Luther i nattverdsspørsmålet og betegnet zwinglianernes syn som «ufrom lære», Bucer stod på Zwinglis side.

Reformatorenes inntog kan fremdeles beskues på maleriene i den gamle aulaen til Philipps-Universität Marburg.