Reisen til månen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Reisen til månen
orig. Le Voyage dans la Lune
Le Voyage dans la lune.jpg
Det velkjente bildet av månens ansikt.
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm / Kortfilm
SjangerScience fiction
Utgivelsesår1902
Prod.landFransk
Lengde14 min.
SpråkStum
Bak kamera
RegiGeorges Méliès
ProdusentGeorges Méliès
ManusforfatterGeorges Méliès
Eksterne lenker

Reisen til månen (fransk: Le Voyage dans la Lune) er en fransk science fiction-film fra 1902 skrevet og regissert av Georges Méliès. Den er løst basert på to romaner: En ferd til Månen av Jules Verne og De første mennene i månen av H.G. Wells.

Den regnes som den første science fiction-filmen som er laget. Filmen er også den eldste og første filmen som ble tatt med i filmutvalget i den amerikanske boka 1001 Movies You Must See Before You Die.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner med en forsker-kongress der professor Barbenfouillis (spilt av Méliès selv) prøver å få med kollegene sine på en reise for å utforske månen. De lar seg etter hvert overtale, organiserer en ekspedisjon, og blir sendt til månen i et rakett-lignende romskip. Kort tid etter at de blir skutt ut fra Jorden, lander romskipet i sentrum av månen som framstilles som en menneskelig skapning.

Fra Jorden ser det ut som om de har landet i månens høyre øye. På måne-overflaten treffer forskerne de fiendtligsinnede innbyggerne, selenittene, som tar dem med til kongen sin. Da franskmennene finner ut at fiendene ganske enkelt fordufter når de blir stukket av en paraply, klarer de å unnslippe og vender tilbake til Jorden. De faller i havet og utforsker det bunnløse dypet før de omsider blir reddet og hyllet som helter i Paris.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]