Reinhard Mohn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Reinhard Mohn

Reinhard Mohn (født 29. juni i 1921 i Gütersloh, Westfalen i Tyskland, død 3. oktober 2009 i Steinhagen) var en tysk forretningsmann og leder over forlagskonsernet Bertelsmann som er det sjette største media-konglomerat i verden.

Mohn ble født som den femte av seks barn til Heinrich Mohn. Hans tipp-tipp-eller oldefar, Carl Bertelsmann, hadde grunnlagt familiens forlagskonsern i denne byen i 1835. Mohn var løytnant i Erwin Rommel sitt afrikakorps og Mohn ble skadet i kamphandlinger i Afrika og tatt til fange av amerikanske styrker i Tunisia i 1943. Mohn endte opp i Camp Concordia, en fangeleir i den amerikanske delstaten Kansas. Der lærte Mohn seg engelsk, så vel som amerikansk forretningsdrift. Da Mohn ble løslatt og kunne returnerte tilbake til sitt hjemland i 1946, overtalte hans far ham til å begynne å arbeide i familiebedriften. Bedriftens lokaler var blitt ødelagt på grunn av alliert bombing under den andre verdenskrig. Selv om hans far hadde enten vært et medlem eller tilhenger av SS, var familiebedriften i stand til å få en tillatelse til å drive bedriften videre, fra de allierte styrkene.

Nesten et halvt århundre senere, fant den østerrikske journalisten Hersch Fischler ut at Mohn`s familiebedrift hadde, i motsetning til den offisielle versjonen fra denne virksomhet, hadde arbeidet tett med Nazi-regimet helt fra 1930-tallet og gjennom store deler av den andre verdenskrig. Blant annet hadde bedriften ansatt jødiske slavearbeidere på noen av deres fabrikker. Reinhard Mohn var imidlertid ikke involvert i familiebedriftens virksomhet under den andre verdenskrig. I mars 2009 fastslo magasinet Forbes at Mohn og hans familie var verdt omkring 2,5 milliarder kroner, noe som gjorde familien til nummer 261 på listen over de rikeste familiene i verden.

Mohn var gift to ganger. Han hadde en sønn, Johannes, og to døtre med hans første kone, Magdalena, som han giftet seg med i 1949. I en alder av 38 år, møtte han sytten år gamle sentralbord-damen Liz Beckmann i en fusjon med en annen bedrift. De giftet seg i 1982 og fra hans andre ekteskap hadde Mohn to sønner, Christoph og Andreas, og en datter, Brigitte. Mohn døde den 3. oktober 2009, da han var 88 år gammel. Han etterlot seg sin andre kone og hans seks barn fra begge ekteskap. Reinhard Mohn ble anerkjent med utmerkelsen Order of Merit fra Forbundsrepublikken Tyskland i 1994, og Order of Merit med stjerne i 1998. Mohn ble tildelt utmerkelsen. I 1998 ble Mohn tildelt prisen Fyrsten av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora fra spanske myndigheter. Han ble også utnevnt til æresdoktor ved universitetet i Münster i 2001.