Reidar Kjell Formo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reidar Kjell Formo
Født19. des. 1925[1]Rediger på Wikidata
Oslo
Død3. okt. 2018Rediger på Wikidata (92 år)
BeskjeftigelseMurer, tømrer, ingeniør, motstandskjemper Rediger på Wikidata
Utdannet vedMassachusetts Institute of Technology
NasjonalitetNorge
Medlem avPelle-gruppen

Reidar Kjell Formo (1925–2018) var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig og senere en fremstående ingeniør. Formo var født og oppvokst i Oslo, hvor han ble utdannet som mur- og tømrermester før han fullførte sin sivilingeniørutdannelse ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, USA.[2]

Under krigen ble Formo medlem av sabotørorganisasjonen Pelle-gruppen, som var en del av motstandsbevegelsen i Norge. Han ble kjent for sin modige innsats og lederskap i ulike sabotasjeaksjoner mot den tyske okkupasjonsmakten. Blant annet klarte Formo i 1944 alene å flytte en ladning sprengstoff fra Hønefoss til Oslo, hvor han fikk hjelp av tyske soldater til å frakte lasten til områder med arbeidere ved Akers mekaniske verksted. Dette bidro til sabotasjeaksjoner mot tyske båter og en kran, og forsinket forflyttingen av tyske soldater til Østfronten.

Etter krigen etablerte Formo seg som ingeniør og drev sitt eget firma i 25 år. Han bidro til å bygge opp en rekke veikroer rundt om i Norge, og markerte seg som en dyktig fagperson i ingeniørfaget.

Formo ble hedret for sin innsats som motstandsmann i 2013, da det ble avduket et minnesmerke over Pelle-gruppen på Oslo havn. Han ble også hedret posthumt for sitt mot og sin innsats under krigen.

Reidar Kjell Formo ble også kjent for å ha ledet Formo-gruppen, en sabotasjegruppe tilknyttet Milorg D13. Gruppen ble imidlertid infiltrert av tyske agenter, noe som førte til at flere av medlemmene ble arrestert og henrettet av okkupasjonsmakten.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ servanhomme.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Reidar Kjell Formo (1925 - 2018)». servanhomme.com. Besøkt 21. april 2024. 
  3. ^ Malmø, Morten (2017). De som ikke sviktet : nordmenn som gjorde en spesiell innsats under andre verdenskrig. Historie & kultur. ISBN 9788283230154.