Reggio Emilia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Reggio Emilia
Reggio emilia piazza san prospero abside duomo.jpg
Red pog.svg
Italy location map.svg
44°42′0″N 10°38′0″ØKoordinater: 44°42′0″N 10°38′0″Ø
Land Italia Italia
Region Flagget til Emilia-Romagna Emilia-Romagna
Provins Reggio Emilia
Status Kommune
Innbyggernavn reggiani
Tilstøtende kommuner Albinea, Bagnolo in Piano, Bibbiano, Cadelbosco di Sopra, Campegine, Casalgrande, Cavriago, Correggio, Montecchio Emilia, Quattro Castella, Rubiera, San Martino in Rio, Sant'Ilario d'Enza, Scandiano
Areal 231 km²
Befolkning 159 809 (2006)
Bef.tetthet 692 innb./km²
Høyde 58 moh
Postnummer 42100
Telefonprefiks 0522
ISTAT-nummer 035033

Reggio Emilia er en by i provinsen Reggio Emilia i regionen Emilia-Romagna i det nordlige Italia med 141 383 innbyggere. Byen ligger på sletten nord for Appenninene. Elven Crostolo renner gjennom byen.

Våpenskjoldet til Reggio Emilia

Reggio Emilias barnehagefilosofi[rediger | rediger kilde]

Byen er kjent for sin spesielle barnehagefilosofi, som den har utviklet i løpet av de siste 35 årene.

De fleste barnehagene i Italia og Reggio Emilia ble etter 2. verdenskrig drevet i privat regi, de fleste av den katolske kirken. I Reggio Emilia begynte kommunen å overta barnehagedriften i 1963. Etter hvert så en at barnehagene var en viktig del av barns utdanning og begynte systematisk med å legge grunnlaget for dagens Reggio-filosofi. Grunnleggeren var barnepsykologen og pedagogen Loris Malaguzzi, barnehageleder i Reggio fra slutten av 60-tallet og fram til 90-tallet.

Den grunnleggende filosofien er at barn lærer gjennom å konstruere sin egen kunnskap i samhandling med andre barn, omgivelsene sine, og kompetente, nysgjerrige voksne. Barnet har alle muligheter for utvikling boende i seg. Pedagogens rolle er å legge til rette for mest mulig utvikling, la barnet få mulighet til å utforske og tolke omgivelsene.

Det er viktig å holde barnets spørsmål, hypoteser og teorier levende, samtidig som man studerer måten barnet leter etter svar og skaper mening i verden på. Et verktøy i denne sammenheng er pedagogisk dokumentasjon. Dokumentasjon bidrar til å synliggjøre arbeidet til barna og den pedagogiske praksisen.

Sitat Gjennom pedagogisk dokumentasjon har vi mulighet til å se barnet på nytt – om og om igjen – og vi gjør oss synlige for oss selv Sitat
– Hillevi Lenz Taguchi

I barnehagene i Reggio Emilia jobber barna med ulike prosjekter. Dette er en arbeidsmåte der den overordnede pedagogiske tanken er å la barnas ideer, interesser, tanker og nysgjerrighet vise vei for læring. Fremdriften i prosjektet blir til i en vekselvirkning mellom barnets spor og den voksnes blikk for barnet.

Sitat Det man hører glemmer man, det man ser husker man, det man gjør forstår man Sitat
– Loris Malaguzzi

Arbeidet i Reggio Emilia er ikke noe en kan kopiere og ta over, men man kan inspireres av grunntanken og filosofien, og utvikle den i sin egen sammenheng og ut fra egne forutsetninger.

Inspirasjon fra Reggio Emilia har vært viktig for svært mange som arbeider med barn, pedagogikk og kunstfag i Norden gjennom snart 30 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

20. sep 2009 kl. 22:02 (CEST)