Reason

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se Reason Magazine for det amerikanske tidsskriftet Reason
Reason
Utvikler(e)Reason Studios
Utgitt1994
Nyeste versjon4.04.0
Plattform4.04.0
OperativsystemMac OS X, Microsoft WindowsMac OS X, Microsoft Windows
TypeMusikkarbeidsstasjon
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.propellerheads.se/reason/

Reason er et populært musikkproduksjonsprogram utviklet av svenske Propellerhead Software. Programmet emulererer en studiorack med hardwaresynther, samplere, sekvensere og mixere. Reason kan enten brukes helt alene eller i kombinasjon med andre programmer, som f.eks. under en live-konsert.

Programmet er nå i versjon 4.0, som ble annonsert 19. juni 2007 ble sluppet 26. september 2007.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Reason 1.0 ble sluppet november 2000. Programmets design etterligner et studiorack som brukeren kan sette virtuelle instrumenter inn i, som instrumenter, effekter og miksere. Disse virtuelle instrumentene kan kontrolleres med Reasons innebygde MIDI-sekvenser eller fra et annet sekvenserprogram som Pro Tools, Logic Pro, Cubase og GarageBand via. Reasons Rewire-funksjon.

I versjon 3.0 er følgende enheter med i Reason:

  • Subtractor: en enkel mono-synthesizer.
  • Malstrom: en mer avansert stereo-synthesizer som ofte brukes mer til effektlyder.
  • NN19: en standard digital sampler, som laster forhåndsinnspilte instrumenter og vokale lyder.
  • NN-XT: en avansert digital sampler, som lar deg forandre modulasjon, oscillasjon og filterparametre på en forhåndsinnspilt lyd.
  • Dr. Rex: en rytme- og loopplayer, som deler forhåndsinnspilte samples inn i deler, så de er enklere å kontrollere. Herav filformatet .REX, som også kan brukes i mange andre sekvensere og samplere.
  • Redrum: en trommemaskin med en 64-stegs pattern-sekvenser.

Lydene fra disse enhetene kan spilles gjennom en mikserenhet og man kan bruke enkle "merge"- og "split"-funksjoner (slå sammen og dele lydsignaler). Effekter inkludert i Reason er distortion (ødelegging av lyd, med en skurreeffekt), gjenklang, chorus (lydsignaler spilles flere ganger oppå hverandre med små variasjoner av lyden), vocoder og mastering-effekter. Combinator-enheten, som ble introdusert i Reason 3.0 gir brukere muligheten til å kombinere flere enheter i én. Reason inkluderer også en ReBirth-enhet, som tilkobler Reason til ReBirth, som er et program fra samme produsent som ikke utvikles videre.

Det som gjør at Reasons brukergrensesnitt skiller seg ut er at man kan snu racket og se enhetene fra baksiden. Her kan brukeren koble kabler og bestemme hvordan lydsignalene skal gå (routing). Om man ikke bruker baksiden av racket, vil Reason koble instrumentene sammen automatisk.

I motsetning til mange andre lydprogrammer kan ikke Reason spille inn lyd eller utvides med tredjeparts-plugins. Noen brukere er ikke fornøyd med disse begrensningene, andre mener at det ikke er noe problem i og med at Reason kan kobles opp mot andre programmer via ReWire.

En enklere versjon av Reason kjent som Reason Adapted er bonusprogramvare med annen musikkprogramvare slik som Pro Tools. I denne versjonen er det begrensninger på hvor mange enheter man kan bruke.

Reason 4.0[rediger | rediger kilde]

Nytt i Reason 4.0 er synthesizeren Thor, en massiv modular synth, RPG-8, en programmerbar arpeggiator som opererer i sanntid, en detimer/dequantisizer, og en total overhaling av Reasons brukergrensesnitt, støtte for tempo og taktforandringer, så vel som støtte for komplekse taktarter. ReGroove Mixer er en ny mikserenhet som har støtte for groove presets (forhåndsinnstilte innstillinger som forandrer rytmen), som kan forhindre at rytme- og instrumentalspor høres kjedelige og lite levende ut. Automasjonsfunksjonene (funksjoner for å endre innstillinger på synther og andre enheter under avspilling) har også blitt bedre, hvor kurver vises direkte i sekvenservinduet. I tillegg har Reason nå tracks med støtte for åpning og lukking (som i Logic).

Bruk av Reason i kommersiell musikk[rediger | rediger kilde]

Det engelske bandet The Prodigy har brukt Reason i sine produksjoner, i tillegg til André 3000 fra Outkast, Luke Vibert, Mixer Jaëxx og andre. Wonder Arillo, en av låtskriverne til rapperen T.I.s hit "What You Know" brukte Reason på denne låta. Reason er også et av de mest benyttede programmene innen trance-sjangeren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]