Ravi (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ravis bredder ved Lahore
Indus og dens sideelver, hvorav Ravi

Ravi (hindi: रावी, punjabi: ਰਾਵੀ, urdu: راوی) er en elv som renner gjennom India og Pakistan. Det er en av de fem elvene som har gitt Punjab dets navn. Elven har en lengde på rundt 720 km. For inderne som levde i den vediske perioden var elven kjent som Parushani eller Iravati. Antikkens grekere kalte den Hydraotes.

Ravi begynner i Himalaya, nærmere bestemt i Chamba-distriktet som ligger i den indiske delstaten Himachal Pradesh. Herfra renner elven i en nordvestlig retning. Den svinger til sørvest ved byen Dalhousie, og så renner den forbi ei fjellkløft i Dhaola Dhar-fjellkjeden. Deretter kommer Ravi inn i den indiske delstaten Punjab ved Madhopur, en liten by som ligger i nærheten av den langt større byen Pathankot. Videre renner elven langs grensen mellom India og Pakistan, før den går inn i Pakistan og renner ut i elven Chenab.

Elven er også kjent som «Lahores elv» ettersom den pakistanske storbyen ligger på Ravis østre bredde. På vestre bredde ligger den populære byen Shahdara Bagh, der man finner graven til blant andre Jahangir og Noor Jahan.