Pathankot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pathankot
Punjabi: ਪਠਾਨਕੋਟ
Hindi: पठानकोट
LandIndias flagg India
DelstatPunjab
DistriktGurdaspur
Postnummer145001
Retningsnummer0186
Areal22,10 km²
Befolkning159 559 (2001)
Bef.tetthet7 219,86 innb./km²
Høyde o.h.331 meter
Nettsidepathankot.gov.in/
Posisjonskart
Pathankot ligger i India
Pathankot
Pathankot
Pathankot (India)
Kart
Pathankot
32°16′08″N 75°38′59″Ø

Pathankot (punjabi: ਪਠਾਨਕੋਟ, hindi: पठानकोट) er en by og kommune (såkalt tehsil) i distriktet Gurdaspur i den nordvestindiske delstaten Punjab. Byen var en del av den fyrstelige staten som ble styrt av Rajputene før år 1849. Det er et møtepunkt for de tre nordindiske delstatene Punjab, Himachal Pradesh og Jammu og Kashmir. På grunn av byens ideelle beliggenhet, fungerer Pathankot som et reiseknutepunkt for de tre delstatene nevnt over. Pathankot er Punjabs femte største by med tanke på befolkning. I 2001 hadde byen 159 559 innbyggere.

Byen er den siste på NH 1 (National Highway 1) i Punjab, som forbinder Jammu og Kashmir med resten av India. NH 20 går også fra Pathankot til byen Mandi i Himachal Pradesh. Byen ligger malerisk til ved foten av Kangra og Dalhousie, med elven Chakki rennende i nærheten. Byen blir derfor ofte brukt som et hvilested før klatring i fjellene i Jammu og Kashmir, Dalhousie, Chamba og Kangra, langt inne i Himalayafjellene.[1] Byen ligger gjennomsnittlig 332 moh. Pathankot har den største militærbasen i hele Asia, og fungerer som et regionalt hovedkvarter for de militære styrkene (hæren og luftvåpenet) til India.[2][3]

Pathankot brukes også som en inngangsport for Chambadalen og Kangradalen i Himachal Pradesh og for forskjellige steder i Jammu Kashmir som Mansar Lake, Srinagar, Udhampur, den hellige grotten på Amarnath, Patni-toppen og den hellige gråtten av Mata Vashino Devi (Katra) 155 km unna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]