Raskere tilbake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Raskere tilbake» er et nasjonalt tiltak vedtatt av Sykefraværsutvalget høsten 2006. Tiltaket inngår som en del av IA-samarbeidet (Inkluderende arbeidsliv) mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. Målet er å unngå sykefravær og hjelpe sykmeldte arbeidstakere raskere tilbake i jobb.

Ordningen innebærer tettere oppfølging av sykmeldte, enten ved å bli henvist raskere til lege eller ved å få et nytt tilbud fra NAV. Målet er å hindre unødig langvarig sykefravær. På direkoratsnivå er dette et samarbeidsprosjekt mellom Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Tilbudet[rediger | rediger kilde]

Gjennom «Raskere tilbake» er det etablert en rekke nye helse- og rehabiliteringstjenester i helsetjenesten og i NAV. Ordningen finnes i alle landets fylker og det er etablert tilbud innen blant annet muskel og skjelett lidelser, kirurgi, ortopedi, rehabilitering, psykisk helsevern og rus.

Spesialisthelsetjenesten har utvidet sin behandlingskapasitet slik at sykmeldte eller arbeidstakere som står i fare for å bli sykmeldt, kan få raskere time hos spesialist eller tilbud om ulike typer rehabilitering.

NAV har etablert egne tjenester for å hjelpe sykmeldte tilbake i arbeid, der brukerne kan få tilbud om arbeidsrettet rehabilitering, avklaring av arbeidskapasitet og oppfølging

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Myndighetene bevilget i 2007 604 millioner til «Raskere tilbake». I 2008 ble beløpet økt til 742 millioner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]