Raqqada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Raqqada (arabisk: رقادة) er en by med rundt 1.000 innbyggere i guvernementet Kairouan i Tunisia. Byen var fra 876 til 910 residensby for aghlabiderriket. Her er det også en campus for Universitetet i Kairouan.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Raqqada ligger i på sletteland i en høyde av ca. 70 m o. h.ca 12 km veistrekning sørvest for Kairouan ved RN2.

Historie[rediger | rediger kilde]

I føge overløeveringene led emir Abū Ishāq Ibrāhīm II under vedvarende søvnforstyrrelser i den gamle hovedstaten Kairouan, og besluttet derfor kort tid etter sin tilredelse i 875 og flytte sin residens ut på landet. Han valgte det nærliggende Raqqada og lot der i løpet av kort tid anlegge flere palasser, moskleer, cisterner og annet. Allerede i året 909 ble palassbyen erobret av fatimidene under Abdallah al-Mahdi, og da vel også delvis ødelagt. Etter grunnleggelsen av Fustat/Kairo i 969 ble Raqqada forlatt. Noen søyler og ndre elementer ble gjenbrukt i senere byggverker.

Museum[rediger | rediger kilde]

Aghlabidisk gulldinar (808)

I 1960 bygynte man med utgravninger i det gamle palassområdetr. Det ble funnet mange ler- og keramikkskår, som delvis lot seg sammenføye. I 1986 åpnet Musée national d’art islamique de Raqqâda med mange eksponater som belyser den islamske kunsts historie og utvikling i Tunisia og i det øvrige Maghreb – deriblant også mynter og håndskrifter av Koranen (den mest bemerkelsesverdige av dem er den blå Koran.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Basins of Raqqada – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons