Kairouan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Kairouan
Kairouan
Oqba-moskéen og gravplassen
LandTunisia Tunisia
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs 12. sesjon i 1988. Referansenr. 499.
KriteriumI, II, III, V, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker

Kairouan (arabisk القيروان) (også kjent som Kairwan, Kayrawan, Al Qayrawan) er en by i Tunisia, ca. 160 km sør for hovedstaden Tunis. Byen regnes blant Islams hellige byer, og er et mye besøkt pilegrimsmål for muslimer. Byen ble grunnlagt av arabere omkring 670, har i dag ca. 150 000 innbyggere, og har vært et verdensarvområde siden 1988. Navnet skriver seg fra det arabiske kairuwân (persisk Kâravân) og betyr leir eller hvilested (jf. karavanserai).

Byen ble grunnlagt av den arabiske generalen Uqba ibn Nafi , som et ledd i det voksende arabiske rikets forsvar mot berberne. Selv om generalen falt i kamp mot berberne femten år senere fortsatte byen å vokse, og ble snart kjent som «Nord-Afrikas Mekka». På 900-tallet ble den hovedstad i Aghlabid-riket, og var viden kjent for sin makt og rikdom.

På midten av 1000-tallet kom Nord-Afrika under Fatimidenes kontroll, og byen ble invadert av beduiner og ødelagt i 1057. Under Det osmanske riket ble hovedstaden flyttet til Tunis på 1100-tallet, men Kairouan har opprettholdt sin status som hellig by og religiøst senter. Etter at franske styrker tok kontroll over området i 1881 har det også vært adgang til byen for ikke-muslimer.

Byen omtales som «byen med 50 moskeer», og blant byens helligdommer må nevnes Stormoskéen med dens søyler i marmor og porfyr, og Moskéen med tre porter fra 800-tallet. Byen har også spilt en betydelig rolle i jødisk historie i Nord-Afrika, særlig på 800-1100-tallet.

Severdighetene i byen omfatter også, verdens eldste minaret, torget og medinaen.

Deler av Indiana Jones-filmen Jakten på den forsvunne skatten ble spilt inn i byen; nemlig gatescenene fra «Kairo».

Panoramabilde av Kairouan

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]