Fustat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fustat
arabisk: الفسطاط
Al Khokhah WA Al Qenayah, Misr Al Qadimah, Cairo Governorate, Egypt - panoramio (2).jpg
Gatebilde i Fustat
LandEgypt Egypt
Grunnlagt641 (Julian)
Areal54,49 hektar
Posisjonskart
Fustat ligger i Egypt
Fustat
Fustat
Fustat (Egypt)

Fustat
30°00′00″N 31°14′00″Ø

Fustat (arabisk: الفسطاط), også kjent som Fostat, Al Fustat, Misr al-Fustat og Fustat-Misr, var Egypts første hovedstad under arabisk styre. Byen ble bygd av den arabiske generalen Amr ibn al-As umiddelbart etter arabernes erobring av Egypt i 641, og inneholdt Amr-moskeen, Egypts første moské. Denne moskeen var også den første moskeen i Afrika, siden utbredelsen til islam ble innleda med erobringa av Egypt.

Byen nådde sitt høydepunkt på 1100-tallet, da befolkningstallet nådde om lag 200 000.[1] Den fungerte som Egypts administrative sentrum fram til dens egen vesir, Shawar, lot brenne ned byen for å forhindre at rikdommene dens skulle falle i hendene på de invaderende korstogssoldatene. Det som var igjen av byen, ble seinere slått sammen med det nærliggende Kairo, som hadde blitt grunnlagt nord for Fustat år 969, da de tunisiske fatimidene erobra regionen og grunnla den nye byen som et kongelig område for kalifen. Området lå seinere ubrukt i hundrevis av år og ble brukt som søppeldynge.

I dag er Fustat en del av Gamle Kairo, med et fåtall gjenstående bygninger fra tida som hovedstad, selv om omfattende arkeologiske utgravinger har funnet sted der. Man har funnet en mengde eldre objekter som i dag vises fram på Kairos museum for islamsk kunst.

Egypts hovedstad[rediger | rediger kilde]

Amr-moskeen. Selv om ikke noe av den opprinnelige bygninga er igjen, var dette Afrikas første moské.
En tegning av Fustat, fra Rappoports History of Egypt

Fustat fungerte med fra og til som Egypts hovedstad under omkring 500 år. Etter byens grunnleggelse i 641 var posisjonen dens som ledende by udiskutabel fram til 750, da abbasiderne revolterte mot umayyaderne. Denne konflikten utspilte seg ikke først og fremst i Egypt, men i andre deler av den arabiske verden, ettersom abbasiderne i takt med at de fikk økt makt, flytta adskillige hovedsteder til mer lettkontrollerte områder. Sentret for kalifatet deres ble flytta fra Damaskus til Bagdad. I Egypt flytta de hovedstaden fra Fustat til det nordligere al-Askar. Denne byen forble hovedstad fra 750 til 868, da det inntraff enda et maktskifte og hovedstaden ble flytta til Al-Qatta'i. Denne situasjonen varte imidlertid bare til 905, da byen ble ødelagt og Fustat igjen ble hovedstad, noe den forble fram til vesiren Shawar lot brenne den ned i 1168 og hovedstaden ble overført til Kairo.

Navnets opphav[rediger | rediger kilde]

Byens navn stammer fra det arabiske ordet fusṭāṭ (فسطاط), som betegner et større telt eller paviljong. Ifølge tradisjonen ble beliggenheten til Fustat bestemt ved hjelp av en fugl: En due la et egg i den muslimska erobreren Amr ibn al-Ass telt akkurat da han skulle marsjere mot Alexandria. På det tidspunktet befant leiren hans seg like nord for det gamle romerske festet Babylon.[2][3] Amr hevda at egget var hellig, og teltet ble stående urørt da troppene bega seg av til striden. Etter at de vendte tilbake fra kampen som seierherrer, beordra Amr soldatene sine om å sette opp telta sine ved sida av hans eget, og han ga sin nye hovedstad navnet Miṣr al-Fusṭāṭ, eller Fusṭāṭ Miṣr,[4] ofte oversatt til «Teltets by», selv om dette ikke er en ordrett oversettelse. Ordet Miṣr var et antikt semittiskt ord som viste til Egypt, men på arabisk kan det også bety «stor by» (eller, som verb, «å sivilisere»), så navnet Miṣr al-Fusṭāṭ kan bety «teltets store by». Fusṭāṭ Miṣr skulle da bety «Egypts paviljong». Den dag i dag kaller egypterne byen Kairo för Miṣr eller Maṣr, selv om dette strengt tatt er navnet på hela landet Egypt.[5] Landets første islamska moské, Amr-moskeen, ble seinere bygd på samme sted som lederens telt, i år 642.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Williams, s. 37.
  2. ^ Yeomans, s. 15.
  3. ^ Eyewitness, s. 124.
  4. ^ a b David (2000) s. 59.
  5. ^ Worman, Ernest (oktober 1905): «Notes on the Jews in Fustāt from Cambridge Genizah Documents», Jewish Quarterly Review, s. 1–39.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • David, Rosalie (2000). The Experience of Ancient Egypt. London; New York: Routledge. ISBN 0415032636. 
  • Yeomans, Richard (2006). The Art and Architecture of Islamic Cairo. Garnet & Ithaca Press. ISBN 1859641547. 
  • Williams, Caroline (2002). Islamic Monuments in Cairo: The Practical Guide. Kairo: American University in Cairo Press. ISBN 9774246950. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]