Ramfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For artikkelen om bygda Ramfjord, se Ramfjord.
Mot Sørbotn fra Fagernes.
Innløpet til Ramfjorden.

Ramfjorden (nordsamisk: Gáranasvuotna)[1] er en fjord i Tromsø kommune i Troms og Finnmark fylke. Den er en østlig sidearm til Balsfjorden, og er rundt 15 kilometer lang.

Fjorden har innløp fra Balsfjorden ved Ramfjordnes, og går herfra først mot nordøst, deretter øst. Ved Fagernes deler fjorden seg i to; den korte og grunne Nordbotn som går rundt én kilometer mot nordvest, og den betydelig lengre og dypere Sørbotn, som fortsetter rundt seks kilometer inn til fjordbotnen.[2]

Innerst i Sørbotn munner to elver ut i fjorden, Saltdalelva fra øst og Sørbotnelva fra sør. På grunn av at Ramfjorden er en terskelfjord og på grunn av ferskvannstilførselen fra elvene er de indre delene av fjorden islagt om vinteren, og er et populært sted for isfiske.

Europavei 8 går langs den østlige og nordlige sida av fjorden, og her ligger også bygda Ramfjord med stort sett sammenhengende eneboligbebyggelse. Langs vest- og sørsida av fjorden går Fv294, og her er det mere spredt bebyggelse, hovedsakelig jordbruk. Ved Ramfjordnes ytterst i fjorden ligger Olavsvern base.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ramfjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 2. mars 2019. 
  2. ^ Ramfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk