Railroad Tycoon (brettspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Railroad Tycoon
Antall spillere2–6
Aldersgruppefra 10 år
Forberedelsestid5 minutter
Spilletid120 minutter
StrategiHøy
VanskelighetsgradMedium
TilfeldighetLav
ProdusentEagle Games

Railroad Tycoon er et brettspill med jernbanetema designet av Martin Wallace og Glenn Drover. Spillet ble utgitt i 2005 og er basert på Age of Steam, et annet jernbanespill av Wallace, og henter mye av spillmekanikken sin fra dette. Railroad Tycoon er dog noe mer tilgivende, idet man ikke kan gå konkurs. Det har lånt navnet sitt fra videospillet Railroad Tycoon og det er mulig kjenne igjen noen elementer derfra, som navn og grafikk på lokomotivene og jernbanepionerene. Spillet ble utgitt av Eagle Games, og har senere blitt utgitt på ny, med noen mindre endringer under navnet Railways of the World av FRED. Etter at Eagle Games gikk konkurs tok FRED over rettighetene til spillet, men ikke til navnet.

Spillmekanikk[rediger | rediger kilde]

Målet med spillet er å frakte varer til forskjellige byer for å få seierspoeng. Disse varene er klosser i ulike farver på et kart over USA. Disse varene skal fraktes til byer av rett farve. For å få til dette må spillerne først forbinde byene med jernbaneskinner. Etterhvert som byer tømmes, må lokomotivet oppgraderes for å kunne frakte varer over lengre avstander.

Forberedelser[rediger | rediger kilde]

Først av alt må man finne et bord som er stort nok, Railroad Tycoon har nemlig et spillebrett på cirka 90 x 115 cm. Før man starter fordeler man kuber i alle byene, basert på tallet som står i rutene. I et spill med to eller tre spillere reduseres antall kuber i hver by med en kube, alle byene skal allikevel ha minst en kube. Videre får alle spillerne ett nivå en lokomotiv og ett hemmelig tycoonkort. Det blir og lagt fram tre startkort:

 • «The Railroad Era Begins» – 1 poeng til den første spilleren som leverer en vare
 • «Speed Record» – 3 poeng til den første spilleren som lever en vare over tre strekninger
 • «New Train» – 4 poeng til den som først oppgraderer lokomotivet til nivå 4.

Penger[rediger | rediger kilde]

Spillerne starter uten penger å er avhengige av å utstede aksjer for å finansiere bygging av de første jernbaneskinnene. Spillerne kan når som helst utstede aksjer for å finansiere nye utbygginger, men må betale utbytte etter hver runde og blir også trekt i poeng for hver aksje på slutten av spillet. Basert på antall poeng man har, får man også utbetalt penger på slutten av hver runde.

Rundene[rediger | rediger kilde]

Hver runde starter med at nytt kort blir lagt fram. Spillerne byr så i en auksjon for å avgjøre hvem som skal begynne. Den som får tilslaget betaler det han bød til banken tar sin første handling. Spillerne tar så tre handlinger hver på rundgang, en handling om gangen. Spillerne kan velge mellom seks ulike handlinger, og kan godt velge samme handling flere ganger i samme runde:

 • Frakte en vare til en by av rett farve for å seierspoeng: Man får et poeng for hver strekning varen fraktes over. Man kan ikke frakte over flere strekninger en det nivået man har på lokomotivet. Varen må dessuten leveres når den ankommer en by av rett farve, og kan ikke fraktes over samme strekning flere ganger for å få flere poeng.
 • Bygge en jernbanestrekning for å koble sammen to byer: Man kan bygge en strekning på opptil fire sekskanter, hvis man ikke når fram til byen med dette, så må man bygge videre i en ny handling. Strekningen må bygges ferdig i løpet av runden. Strekningene blir dyrere hvis man krysser en elv, eller man bygger over fjell eller en fjellrygg.
 • Oppgradere lokomotivet slik at en kan frakte over flere strekninger: Etterhvert som man oppgraderer så blir nytt nivå på lokomotivet dyrere. Til gjengjeld kan man frakte over flere strekninger, slik at man kan få flere poeng på en handling.
 • Trekke et kort som gir deg fordeler: Hver runde legges det fram et nytt kort, noen av disse kan spillerne trekke inn for å fordeler. Hotel i ulike byer gir deg f.eks 1 poeng hver gang noen leverer en kube til denne byen.
 • Urbanisere en by som ikke har farve: For $10 000 kan man gi en grå by en farve, slik at man får nye leveringsmuligheter. I tillegg får man trekke to tilfeldige kuber som plasseres i den urbaniserte byen. Det er mulig å velge alle farvene, med unntak av rød.
 • Bygge Western Link og forbinde øst og vestusa. Gir deg tilgang til nye kuber: For $30 000 kan man bygge western link i Desmoines eller Kansas City. Man plasserer da en Western Link-brikke til venstre for byen, og legger 4 røde brikker i byen. Når disse kubene blir levert til Chicago, så trekker man så 2 ny kuber som plasseres i Chicago.

Tycoonkort[rediger | rediger kilde]

Hver spiller får i starten av spillet et tycoonkort som gir de et oppdrag. Disse oppdragene gir ekstrapoeng på slutten av spillet hvis vilkåret er oppfylt. Tycoonkortene holdes hemmelig fram til man teller poeng på slutten av spillet. Unntaket er George Pullman hvor man må vise det fram hvis man er første spiller med et nivå 6 lokomotiv, spilleren får allikevel ikke poengene før på slutten av spillet. Alle tycoonene er historiske personer fra den første tiden med jernbane i USA. De 10 kortene er:

Avslutte spillet[rediger | rediger kilde]

Spillet avsluttes når et vist antall byer er blitt tømt. Når dette skjer spiller man ferdig runden, og så en full runde til. Vinneren er den som har flest seierspoeng når man har trukket fra for antall aksjer og lagt til eventuelle ekstrapoeng for å ha oppfylt tycoonkortet sitt. Hvor mange byer som skal tømmes varieres etter antall spillere. Med to spillere er det 10 byer, mens det øker til 18 med 6 spillere.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

Spillebrettet[rediger | rediger kilde]

Spillebrettet til Railroad Tycoon er et av de større man finner og er cirka 90 x 115 cm. Dette har gjort at produsenten så seg nødt til å dele spillebrettet i tre plater, noe som kan være frustrerende når en av de forskyver seg. På spillebrettet finnes det byer i fem farver: Røde, gule, blå, svarte og lilla. Av disse er de røde sjeldnest, da det finnes kun tre byer som har denne farven: New York, Chicago og Charleston. I tillegg finnes det og grå, eller farveløse byer.Plasseringen av byene er slik at det er klart flest nordøst, mens det i sørvest er store, åpne områder som sjeldent blir tatt i bruk.

På grunn av litt feil farvevalg, så er det vanskelig å skille mellom blå og lilla på brettet.

Brikker[rediger | rediger kilde]

Brikkene bærer tydelig preg av at det er amerikanskprodusert spill. Hver spiller får hver sine plastikklokomotiv som brukes til å markere hvem som har bygd en strekning. I tillegg får man med kubene som skal fraktes og ikke minst sekskantede brikker som legges ut som skinner på brettet. Sympatisk nok følger det med poser til de to sistnevnte. Man får og med et litt større trelokomotiv til å holde styr på hvilken runde man er.

Kort[rediger | rediger kilde]

Spillet inneholder to sorter kort: Jernbanekortene som snus etter hver runde, og tycoonkortene som man får utdelt i starten. I tillegg finnes pengesedler, aksjesertifikater og lokomotivkort.

Lokomotivene[rediger | rediger kilde]

De ulike nivåene på lokomotivet refererer til ulike historiske lokomotiv:

Railways of The World[rediger | rediger kilde]

Railroad Tycoon ble i 2009 utgitt i ny utgave. Etter EAGLE games konkurs mistet man rettigheten til navnet, og valgte å utgi spillet under det nye navnet Railways of the world. I tillegg så gjorde man enkelte endringer fra originalen. Den største endringen er at man slanket spillebrettet, ved å fjerne feltene for poengtelling og flytte dette over på et eget brett. I tillegg la man ved et nytt spillebrett over Mexico. Utenom dette så er det gjort noen endringer i spillet, de fleste er de samme som i utvidelsen Rails of Europe (alle felt med vann koster ekstra, mulig å ha alle major lines tilgjengelige fra starten, nye railroad barons-kort).

Utvidelser[rediger | rediger kilde]

Per dags dato finnes det to utvidelser: Rails of Europe og Railways of Britian and Wales. Av rettighetshensyn kan ikke disse spillene referere direkte til originalspillene. De bruker derfor frasen «Eagle Games popular Railroad game».

Rails of Europe[rediger | rediger kilde]

Denne første utvidelsen gav spillerne et nytt kart, og introduserte flere endringer:

 • Den største endringen er at Major Lines er flyttet fra Railroadkortene og er nå tilgjengelig for alle fra starten. Dermed er det mulig for spillerne å planlegge med disse i bakhodet fra starten.
 • Startkortet «New Train» er byttet ut med «Passenger Lines», som gir fire poeng til den første spilleren som frakter kuber av fire forskjellige farver.
 • For å fjerne tvilsspørsmål koster nå alle felter med vann $1000 mer.
 • Alle fjellfelter er markert med en hvitt prikk

I tillegg er kartet mer kompakt enn det store originalkartet, og denne utvidelsen kan derfor være bedre enn originalen for to eller tre spillere.[1]

Railways of England and Wales[rediger | rediger kilde]

Denne utvidelsen gir ikke bare spillerne et nytt kart, hvor byene ligger veldig tett. Den gir i tillegg en helt ny måte å spille Railroad Tycoon på. Gjennom et sett med avanserte regler får spillerne en variant som ligger tettere opp mot 18xx-serien. Her investerer spillerne i aksjer i ulike selskaper, i stedet for å bygge sine egne jernbaner. Reglene skiller seg ganske mye fra de originale, og har fått en blandet mottagelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]