Ragnvald Blakstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ragnvald Blakstad
Født20. mai 1866
Asker
Død26. april 1929 (62 år)
London
Nasjonalitet Norge

Ragnvald Blakstad (født 20. mai 1866 på Blakstad i Asker, Akershus, død 26. april 1929 i London) var en norsk industrimann og kraftutbygger. Ragnvald Blakstad regnes som en av pionerene i norsk krafthistorie. Som utbygger var han særlig aktiv fra århundreskiftet og frem til første verdenskrig.

I 1898 var han med på å stifte kraftselskapet A/S Barbu, da han hadde fått konsesjon på å produsere elektrisitet i Barbuelva. Blakstad er forøvrig mest kjent for Tyssedal kraftanlegg i Hardanger og Aura-anlegget i Romsdal. I 1910 overtok Blakstad aksjemajoriteten i A/S Tyssefaldene og ble generaldirektør for selskapet. Etter dette kjøpet fremstod han som en av de desidert ledende skikkelsene i norsk kraftproduksjon og kraftintensiv industri. I 1913 skaffet han seg, sammen med andre norske interesser, majoriteten i Alby United Carbide Factories Ltd. I tiden Blakstad var generaldirektør for Tyssefaldene ble kraftanlegget trinnvis bygget ut og produksjonen økt fra 20 000 elektriske HK til vel 140 000. Den store Ringedalsdammen i Skjeggedal prydes av generaldirektøres initialer.

For å skape et marked for kraften lanserte Blakstad i 1917 planer for en storstilt kraftoverføring mellom landsdelene, en idé som foregriper tanken bak Samkjøringen. Hans kongstanke var elektriske «landeveier» med hovedlinjer for kraftoverføring fra kraftstasjonene i vest til forbrukerne i østlandsområdet.

Etter 1. verdenskrig ble Blakstad rammet av etterkrigsdepresjonen og han måtte selge seg ut av det meste han var involvert i.

Annet[rediger | rediger kilde]

Blakstad bodde i Skien i noen år på 1880-tallet og var i 1885 med på å stifte Idrætsforeningen Odd. Blakstad ble idrettsforeningens første formann, og det var også han som foreslo navnet Odd.[1]

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivmateriale etter Ragnvald Blakstad befinner seg på Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Materialet omfatter i hovedsak korrespondanse fra perioden 1910-1920-årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frode Bakken (19. mars 2012). «Idrætsforeningen Odd er snart 127 år». Odds ballklubb. Arkivert fra originalen 2014-05-27. Besøkt 1. desember 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]