Ragnvald Blakstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ragnvald Blakstad
Født20. mai 1866
Asker
Død26. april 1929 (62 år)
London
NasjonalitetNorge

Ragnvald Blakstad (født 20. mai 1866 på Blakstad i Asker, Akershus, død 26. april 1929 i London) var en norsk industrimann og kraftutbygger. Ragnvald Blakstad regnes som en av pionerene i norsk krafthistorie. Som utbygger var han særlig aktiv fra århundreskiftet og frem til første verdenskrig.

I 1898 var han med på å stifte kraftselskapet A/S Barbu, da han hadde fått konsesjon på å produsere elektrisitet i Barbuelva. Blakstad er forøvrig mest kjent for Tyssedal kraftanlegg i Hardanger og Aura-anlegget i Romsdal. I 1910 overtok Blakstad aksjemajoriteten i A/S Tyssefaldene og ble generaldirektør for selskapet. Etter dette kjøpet fremstod han som en av de desidert ledende skikkelsene i norsk kraftproduksjon og kraftintensiv industri. I 1913 skaffet han seg, sammen med andre norske interesser, majoriteten i Alby United Carbide Factories Ltd. I tiden Blakstad var generaldirektør for Tyssefaldene ble kraftanlegget trinnvis bygget ut og produksjonen økt fra 20 000 elektriske HK til vel 140 000. Den store Ringedalsdammen i Skjeggedal prydes av generaldirektøres initialer.

For å skape et marked for kraften lanserte Blakstad i 1917 planer for en storstilt kraftoverføring mellom landsdelene, en idé som foregriper tanken bak Samkjøringen. Hans kongstanke var elektriske «landeveier» med hovedlinjer for kraftoverføring fra kraftstasjonene i vest til forbrukerne i østlandsområdet.

Etter 1. verdenskrig ble Blakstad rammet av etterkrigsdepresjonen og han måtte selge seg ut av det meste han var involvert i.

Annet[rediger | rediger kilde]

Blakstad bodde i Skien i noen år på 1880-tallet og var i 1885 med på å stifte Idrætsforeningen Odd. Blakstad ble idrettsforeningens første formann, og det var også han som foreslo navnet Odd.[1]

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivmateriale etter Ragnvald Blakstad befinner seg på Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Materialet omfatter i hovedsak korrespondanse fra perioden 1910-1920-årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frode Bakken (19. mars 2012). «Idrætsforeningen Odd er snart 127 år». Odds ballklubb. Arkivert fra originalen 2014-05-27. Besøkt 1. desember 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]