Rafle du Vel’d’Hiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minneplakett for de 8 160 ofrene som ble fengslet ved Vel' d'Hiv etter oppsamlingen den 16. og 17. juli 1942 av jøder i Paris. Plaketten ble innviet den 20. juli 2008i og står rett imot undergrunnsstasjonen Bir-Hakeim metro station, boulevard de Grenelle (Paris’ 15. arrondissement), noen få meter fra hvor Vel d'Hiv en gang var.

Rafle du Vel' d'Hiv («oppsamlingen» eller «raidet» av Vel' d'Hiv, fra den franske forkortelsen av Vélodrome d'hiver, eller «vinter-velodromen») er navnet på den oppsamlingen av jøder rett nord for Paris som foregikk 16. juli 1942 i Frankrike.

På ordre fra Nazi-Tyskland ble det utført en massearrestasjon av jøder i Paris under kodenavnet Opération Vent printanier, «Operasjon vårbris». Betegnelsen «Vel' d'Hiv-oppsamlingen» er avledet fra kallenavnet på Vélodrome d'hiver («Vintervelodromen»), en sykkelvelodrom og stadion hvor flertallet av ofrene ble midlertidig fengslet. oppsamlingen, assistert av det franske politiet, var en av flere målrettede aksjoner for å utrydde den jødiske befolkningen i Frankrike, både i den okkuperte som i zone libre, den frie sonen, som var administrert av Vichy-regimet. I henhold til nedtegnelser fra Préfecture de Police, politiet i Paris, ble 13 152 jøder arrestert,[1] inkludert mer enn 4 000 barn.[2] De ble oppbevart fem dager i Vélodrome d'hiver under ekstremt sammentrengte forhold, bort imot helt uten mat og minimalt med vann, og ingen sanitære fasiliteter som toaletter. Flere døde og over hundre begikk selvmord. De som prøvde å flykte ble skutt av fransk politi. Over 8000 var ved Velodrom d'Hiver og resten ble holdt ved interneringsleirer i Drancy, Pithiviers, og Beaune-la-Rolande.[2] De ble deretter fraktet i godsvogner til Auschwitz for å bli massemyrdet.

Den franske presidenten Jacques Chirac ba om unnskyldning i 1995 for den medvirkende rollen som franske politimenn og tjenestemenn utførte og bidro til oppsamlingen. I 2017 beklaget president Emmanuel Macron særskilt for den direkte rolle og det ansvar som den franske stat hadde i oppsamlingen og derav i Holocaust.[3]

Hendelsen i fiksjon[rediger | rediger kilde]

  • I spillefilmen Mr. Klein (1976) opplever hovedpersonen Rafle du Vel' d'Hiv.
  • I romanen Saras nøkkel (2006) av Tatiana de Rosnay spiller hendelsen en viktig rolle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pourquoi le rafle n'a pas ateint son objectif» Arkivert 3. juli 2008 hos Wayback Machine. (PDF), AIDH.org, s. 52.
  2. ^ a b «The Vel' d'Hiv Roundup» Arkivert 27. april 2014 hos Wayback Machine., The Holocaust in France. Yad Vashem.
  3. ^ Goldman, Russel (17. juli 2017): «Macron Denounces Anti-Zionism as ‘Reinvented Form of Anti-Semitism’», New York Times

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) The Holocaust in France – kategori av bilder, video eller lyd på Commons