Rafle du Vel'd'Hiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rafle du Vel' d'Hiv («oppsamlingen» eller «raidet» av Vel' d'Hiv, fra den franske forkortelsen av Vélodrome d'hiver, eller «vinter-velodromen») er navnet på den oppsamlingen av jøder som foregikk 16. juli 1942.

Ifølge det franske politiets rapporter arresterte 9 000 franske politifolk 13 152 jøder i løpet av to dager over hele Paris. Over 8000 ble sperret inne på en stadium (Velodrom d'Hiver) rett nord for Paris hvor de ble holdt innestengt i 5 dager uten mat og minimalt med vann. Flere døde og over hundre begikk selvmord. De som prøvde å flykte ble skutt av fransk politi.

Den 16. og 17 juli 1942 ble 13 152 jøder arrestert i Paris og i forstedene. Etter ordre fra de tyske okkupantene, lot Vichy-regjeringen en del av disse bli sendt til Val' d'Hiv. I d'Hiv var det samlet 1129 menn, 2916 kvinner og 4115 barn, under umenneskelige forhold. De franske nazistene bestemte at de skulle ta de jødiske barna, dette var ikke okkupantenes ordre.

Aksjonen (arrestasjonene) var egentlig planlagt til 14. juli, men siden det var den franske nasjonaldagen, ble aksjonen utsatt.

Jødene i d'Hiv ble ført til midlertidige leirer rundt Paris, før de ble deportert til Polen.

Hendelsen i fiksjon[rediger | rediger kilde]

  • I spillefilmen Mr. Klein opplever hovedpersonen Rafle du Vel' d'Hiv.
  • I romanen Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay spiller hendelsen en viktig rolle.