Radio Nederland Wereldomroep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
RNWs hovedlokale i Hilversum
RNW-studio

Radio Nederland Wereldomroep (engelsk: Radio Netherlands Worldwide, norsk: «Radio Nederland Verdenskringkastingen») (vanligvis forkortet til «RNW» eller «de wereldomroep») var et offentlig radio- og TV-nettverk med base i Hilversum i Nederland som produserer og sendte programmer for et internasjonalt publikum utenfor Nederland.

Kortbølge reléstasjoner[rediger | rediger kilde]

Kortbølgesendingene kan høres verden over via sendere i Flevoland (Nederland), Bonaire (Mellom-Amerika) og Madagaskar (Afrika). I det siste tiåret, har kortbølgesendingene blitt supplert med et omfattende nettverk av partnerstasjoner. I 2005 var dette nettverket på rundt 5500 partnerstasjoner, hvorav halvparten av disse bruker RNWs musikkproduksjon (klassisk, jazz og world music).

Radio Nederland Wereldomroep har sendinger på både kortbølger og satellittengelsk, spansk, indonesisk, fransk og papiamento (tidligere også på nederlandsk). I tillegg har de også programproduksjoner og nettsiderfransk, arabisk og mandarin. Enkelte av programmene kan høres på nasjonale/lokale radiostasjoner som CBC Radio, ABC NewsRadio og SAfm.

RNW har et ukentlig lyttertall på alle språktjenestene og musikkprogrammene på tilsammen rundt 50 millioner lyttere totalt.

Budsjettkutt[rediger | rediger kilde]

24. juni 2011 offentliggjorde den nederlandske regjeringen at Radio Nederland Wereldomroep ville få et betydelig mindre budsjett enn tidligere. Ved inngangen til 2013 ble kanalens budsjett redusert fra om lag 46 millioner til 14 millioner euro per år (en reduksjon på 70 %). Kanalen mistet med dette to av sine tre hovedoppgaver. Som en konsekvens av budsjettkuttet ble de nederlandskspråklige sendingene avviklet, og man rettet seg mot land som ikke har pressefrihet. Denne omleggingen førte til at rundt 250 arbeidsplasser forsvant. I forbindelse med avviklingen av de nederlandske sendingene i 2012 ble det gjennomført en «maraton-livesending» som startet 10. mai klokka 20.00 UTC og varte til 11. mai klokka 20.00 UTC. Programmet, Tot zover de Wereldomroep, kunne høres kontinuerlig i Europa på forskjellige frekvenser, blant andre 1296 khz, 5955 khz og 9895 khz. I andre verdensdeler kunne man høre deler av sendingen på andre frekvenser. Med dette var en 65 år lang epoke over.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.