Radio Nederland Wereldomroep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
RNWs hovedlokale i Hilversum
RNW-studio

Radio Nederlands Wereldomroep (engelsk: Radio Netherlands Worldwide, norsk: «Radio Nederland Verdenskringkastingen») (vanligvis forkortet til «RNW» eller «de wereldomroep») er et offentlig radio- og TV-nettverk med base i Hilversum i Nederland som produserer og sender programmer for et internasjonalt publikum utenfor Nederland.

Kortbølge reléstasjoner[rediger | rediger kilde]

Kortbølgesendingene kan høres verden over via sendere i Flevoland (Nederland), Bonaire (Mellom-Amerika) og Madagaskar (Afrika). I det siste tiåret, har kortbølgesendingene blitt supplert med et omfattende nettverk av partnerstasjoner. I 2005 var dette nettverket på rundt 5500 partnerstasjoner, hvorav halvparten av disse bruker RNWs musikkproduksjon (klassisk, jazz og world music).

Radio Nederland Wereldomroep har sendinger på både kortbølger og satellittengelsk, spansk, indonesisk, fransk og papiamento (tidligere også på nederlandsk). I tillegg har de også programproduksjoner og nettsiderfransk, arabisk og mandarin. Enkelte av programmene kan høres på nasjonale/lokale radiostasjoner som CBC Radio, ABC NewsRadio og SAfm.

RNW har et ukentlig lyttertall på alle språktjenestene og musikkprogrammene på tilsammen rundt 50 millioner lyttere totalt.

Besparinger[rediger | rediger kilde]

24. juni 2011 gjorde det nederlandske regjeringen kjent at Radio Nederland Wereldomroep må gå gjennom kraftige besparinger. Ved inngangen til 2013 går budsjettet til kanalen fra om lag 46 til 14 millioner euro per år (en reduksjon på 70 %). Kanalen mister med dette to av sine tre hovedoppgaver. De nederlandskspråklige sendingene ble avviklet og man rettet seg mot land som ikke har pressefrihet. Denne besparingen kostet rundt 250 arbeidsplasser. I forbindelse med avviklingen av de nederlandske sendingene i 2012 ble det sendt en «maraton-livesending» som startet 10. mai klokka 20.00 UTC og varte til 11. mai klokka 20.00 UTC. Programmet, Tot zover de Wereldomroep, kunne høres kontinuelig i Europa på forskjellige frekvenser, blant andre 1296 khz, 5955 khz og 9895 khz. I andre verdensdeler kunne man høre deler av sendingen på andre frekvenser. Med dette var en 65 år lang epoke over.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.