Fariseere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Fariseere var en filosofisk gren av jødedommen. Jødedommen delte seg i flere filosofiske grener. Blant disse fant en; fariseere, sadukeere, seloter og esseere.

Fariseerne var skriftlærde. Det som skilte fariseerne fra de andre gruppene var at fariseerene trodde på, og levde etter, «fedrenes overleveringer», altså den muntlige loven som stammet fra Moses.

Jesus var ikke motstander av den muntlige loven, men mente at den (loven) ikke var en mulig frelsesvei for mennesket. Bare Guds kjærlighet kan frelse, og derfor mente han at fariseerne heller burde legge vekt på kjærlighet til Gud og kjærlighet til mennesker, altså nestekjærlighet. Den muntlige loven sa en god del om renhet, noe som fariseerne tok alvorlig, og dette var til hinder for dem for å vise nestekjærlighet. For eksempel var det å hjelpe spedalske, kvinner eller andre «urene» ikke aktuelt for fariseerne.

Paulus (forfatteren bak flere av Paulus-brevene) var fra tidlig av fariseer før han fikk kall fra Gud og forkynte kristendommen for å få mennesker til å tro på Gud.

Ordet «fariseer» er i dag brukt om en som er en hykler. Dette kommer av at Jesus mente fariseerne var mer opptatt av ytre renhet enn av kjærlighet til Gud og mennesker – det som virkelig var viktig, ifølge Jesu ord.

Kilder[rediger | rediger kilde]