R. Kelly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
R. Kelly
Rkellytrappedinthecloset2007 (cropped).jpg
R. Kelly i 2007
FødtRobert Sylvester Kelly
8. januar 1967 (52 år)
Chicago
Ektefelle Aaliyah (19941995), Andrea Kelly (19962009)
Barn Joann Kelly
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Plateprodusent, sanger-låtskriver, komponist, musiker, skuespiller, sanger, filmskuespiller, basketballspiller, rapper
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Grammy Award for Best Male R&B Vocal Performance (1998), Grammy Award for Best R&B Song (1998), Grammy Award for Best Song Written for Visual Media (1998)
Musikalsk karriere
Sjangerhiphop, R&B, soul, gospel
Instrumentvokal
Stemmetypetenor
PlateselskapJive, Rockland Records, RCA
Nettstedhttp://r-kelly.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Notable verk
I Believe I Can Fly

Robert Sylvester «R.» Kelly (født 8. januar 1967 i Chicago i USA) er en amerikansk R&B-artist, låtskriver og plateprodusent.

Han har opptrådt siden seint i 1980-årene, og debuterte med gruppa Public Announcement og albumet Born into the '90s i 1992. Året etter lanserte han soloalbumet 12 Play, som hadde sanger som «Sex Me (Pt. 1)», «Your Body's Callin» og hiten «Bump N' Grind».

Ifølge Recording Industry Association of America (RIAA) er R. Kelly en av de mestselgende artistene i USA.[trenger referanse] Kellys andre soloalbum, «R. Kelly», solgte 5 millioner eksemplarer, med singler som You Remind Me of Something, I Can't Sleep (Baby If I).[trenger referanse] I 1995 ble han låtskriver for R&B gruppa Changing Faces og popartisten Janet Jackson. Kelly produserte også remixen av Jacksons 1994 superhit Any Time, Any Place. Kelly samarbeidet også med Michael Jackson som låtskriver og co-produsent på singelen You Are Not Alone.

I 1996 kom hiten «I Believe I Can Fly». Sangen gikk rett inn som nr. 2 på Topp 100 lista i USA og som nr. 1 på britiske hitlister. I 1998 mottok R. Kelly tre Grammy-priser for I Believe I Can Fly, beste R&B-sang, beste mannlige R&B-vokalist, og beste sang fra et soundtrack. Samme år kom det tredje albumet til Kelly, R, som ble en stor suksess og blant annet inneholdt sangen «I'm Your Angel», en duett med Celine Dion som toppet den amerikanske topp 100-lista i seks uker. Albumet R mottok åtte ganger platina av RIAA.[trenger referanse]

I 2002 kom The Best of Two Worlds-albumet der Kelly samarbeidet med Jay-Z; albumet gikk inn som nr. 2 på popalbumlistene i USA. I 2013 kom albumet Black Panties.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Kelly ble født i Chicago i 1967, som tredje barn i en søskenflokk på fire. Moren oppdro barna alene, ettersom Kellys far var stort sett fraværende. Kelly sang i kirkekoret fra han var åtte, og var tidlig interessert i musikk og basketball.

I 1994 hjalp han det unge R&B-talentet Aaliyah med sitt debutalbum, Age Ain't Nothing But a Number, som solgte to ganger til platina med singler som «Back and Forth» og «At Your Best». Samme år giftet R. Kelly seg med 15-årige Aaliyah. I 1995 avslørte Vibe Magazine giftermålet og det ble fort kjent ugyldig. Seinere giftet han seg med skuespilleren Andrea Kelly, og de fikk tre barn sammen før de skilte lag i 2009.

Kelly har gjentatte ganger blitt anklaget for seksualforbrytelser, der de mest alvorlige anklagene har dreid seg om ekteskapet med Aaliyah i 1994, påstander fra 2002 om en video som skal vise Kelly urinere på en mindreårig jente, og påstander fra 2017 om at Kelly holder unge kvinner fanget i en form for kult.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]