Rømmegrøt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rømmegrøt med smeltet smør, kanel og sukker

Rømmegrøt er en norsk rett; en grøt der rømme er basisingrediens. Andre viktige ingredienser er melk og hvetemel. Tidligere ble rømmegrøt anvendt til spesielle anledninger, så som eksempelvis ved barsel, slåttegrøt og Jonsok. Man finner litt ulike oppskrifter avhengig av hvor man befinner seg i landet.

Vestlandet brukte man ofte semulegryn i tillegg. Oppskrifter fra Orkdal har mindre rømme og mer gryn. På Aulestad finner man oppskrifter hvor man i tillegg har både kremfløte, risengryn og surmelk (kulturmelk/kefir). Som med vanlig grøt bruker man sukker, kanel og (rømme)fett. I tillegg benytter en del rosiner. Man serverer gjerne rød saft til.

I Valdres har rømmegrøten lange tradisjoner. Grøten skal kokes på ekte rømme, og er ikke hverdagsmat. Rømmegrøt er festmat som følger valdresingen fra vugge til grav. Den serveres ved barselsbesøk, dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser. Tidligere var det også tradisjon å koke rømmegrøt når man var ferdige med slåtten, og i tillegg er det også vanlig å servere slik mat til St. Hans. I Valdres serveres rømmegrøt gjerne med sukker og kanel i tillegg til smørøye eller fett fra rømmegrøtkokingen. Ved siden av serveres gjerne spekemat, fenalår og flatbrød. Det finnes også lokale varianter hvor grøten serveres med både rakfisk, røkt ørret, hardkokte egg eller rosiner.[1]

Også i Østerdalen fins mange lokale variasjoner i tillaging, tilbehør og tradisjoner rundt anretning og servering. Som i Valdres er rømmegrøten sterkt knyttet til sommeren og setra. Det var der den viktigste melkeproduksjonen foregikk.[2] Rømmegrøt og kokt ørret er solliværingenes bidrag. På denne tida av året ble før i tida slåttegrøten servert som en festlig markering av at graset var slått og for en stor del høyet i hus. Rundt forrige århundreskifte var Olaug Løken et kjent navn i kokeboklitteraturen. Hun var både kusine og svigerinne til Helene Lassen på Sollia prestegård. Hun og mannen, redaktør Hjalmar Løchen, var jevnlig på besøk i Sollia. Olaug Løken skriver: ”Vår nasjonalrett! Og vår sommerfest, sankthansdagens strålende glanspunkt!"[3]

En enkel oppskrift på rømmegrøt[rediger | rediger kilde]

2 liter seterrømme, 1 liter helmelk, 300 gram mel (litt semule), 1-2 egg.

Bland rømme, melk og egg. Rør melet uti og kok opp under svak varme til den "skyter" (dvs at fett/smør koker ut). Ha i en teskje salt og server med kanel, sukker, smør og spekemat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Foodlogo2.svg KokebokaWikibøker: Rømmegrøt – oppskrift