Rødlaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødlaks
Rødlakshann i gytefasen.
Nomenklatur
Oncorhynchus nerka
(Walbaum, 1792)
Populærnavn
rødlaks[1]
(indianerlaks)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenLaksefisker
FamilieLaksefamilien
UnderfamilieSalmoninae
SlektOncorhynchus
Miljøvern
IUCNs rødliste:[2]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Fremmedartslista:[3]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Økologi
Habitat: anadrom
Utbredelse: Det nordlige Stillehav og tilstøtende elver

Rødlaks (Oncorhynchus nerka), som også kalles indianerlaks, er en laksefisk i slekten stillehavslaks. Den lever hovedsakelig i den nordligste delen av Stillehavet og tilstøtende elver. Arten kan blir opptil 84 cm lang og veie opptil 7 kilo.

Rødlaksen er anadrom. Det vil si at den lever i havet, og går opp til elver for å gyte. Av lakseartene i Stillehavet er rødlaksens yngel unik, siden den er avhengig av å vokse opp i en innsjø. Gytingen må derfor foregå i en elv som har en innsjø i vannstrengen, og her lever smolten i ett til to år, før den vandrer ut i havet. Rødlaksene vender tilbake for å gyte omtrent fire år etter at de ble født, og mellom juni og september svømmer de opp i elvene for å gyte. Både hann- og hunnlaksen gjennomgår da en stor fysisk forandring. Begge kjønn skifter farge fra blå-/sølvfarget til å få en intens rødfarget kropp og et hode i grønnlig farge. Hannen utvikler i tillegg også en pukkelrygg og en krokete overkjeve. Etter gytingen dør alle rødlaksene, og de blir liggende i den samme elva som de ble født i.

En betraktelig mindre underart av rødlaks, kalt kokanee, lever hele livet i innsjøer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. september 2023. Besøkt 14. september 2023. 
  2. ^ Oncorhynchus nerka The IUCN Red List of Threathened Species
  3. ^ Forsgren E, Bærum KM, Finstad AG, Gjelland KØ, Hesthagen T, Knutsen H og Wienerroither R (11. august 2023). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for rødlaks Oncorhynchus nerka som SE (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 14. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]