Queens Museum of Art

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Queens Museum of Art
Flushing Meadows–Corona Park
150
Etablert1972
MuseumstypeKunstmuseum

Utsiden av museet i Flushing Meadows-Corona Park (2012)

Queens Museum of Art er et amerikansk kunstmuseum i bydelen Queens i New York City, grunnlagt i 1972 i en historisk bygning som tidligere har vært enFN-bygning. Bygningen ligger i Flushing Meadows-Corona Park ved Grand Central Parkway.

Bygningshistorikk[rediger | rediger kilde]

Da Queens Museum of Art startet sin virksomhet i 1972 hette det først The Queens Center for Art and Culture. Det holder til i en historisk bygning fra 1939 av global betydning. Bygningen ble tegnet av arkitekten Aymer Embury III (blant annet også Zoo i Central Park og broen Tri-Borough Bridge i New York City) i en nyklassisistisk stil for å benyttes som byen New Yorks utstillingspaviljong ved verdensutstillingen New York World's Fair 1939-40 med temaet "The World of Tomorrow". Deretter ble bygningen gjort om til rekreasjonsformål med isbane og bane for rulleskøyter for almenheten. I 1945 ble det foretatt en ombygging og samme år ble bygningen tatt i bruk av den nystartede FNs generalforsamling som brukte bygningen til 1950. Da den nye FN-bygningen var ferdig og den igjen ble benyttet til rekreasjonsformål. I 1964-65 ble den så ennå en gang utstillingspaviljong for New Yorks verdensutstilling, og i 1972 kunne kunstvirksomheten så flytta inn. I 1994 ble det gjort en viss ombygging av museet og 12. april 2011 ble det første spadetaket tatt av borgermester Michael Bloomberg for et omfattende tilbygg som tilnærmet vil fordoble arealet til museet fra cirka 16 000 til drøyt 30 000 kvadratmeter og planlegges innviet i 2013. Rekreasjonsvirksomheten fikk et eget nybygg i samme parken i 2009.

Miniatyren av New York City

Samlinger og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Museets samlinger innbefatter omkring 10 000 objekter (2012) – en stor del dokumentasjon og gjenstander fra verdensutstillingene – kunstverk av Salvador Dali, Mark Dion og andre, nyhetsfotografi of dokumentasjon om byen New York, byplanlegging og en spektakulær miniatyrversjon av hele New York-området fra 1964. Man har også et nytt samarbeid med Tiffany & Co. omkring tiffanyteknikken for glassarbeider. Museet har også mange midlertidige utstillinger og en omfattende satsing på utdanningsprogram og aktiviteter for skoleungdommer og almenheten. Inntil museumsbygningen er det reist en veldig obelisk og en stor klode som symboliserer "verdensfred og enighet".

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 40°44′45″N 73°50′48″V