Quaero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Quaero er navnet på et prosjekt som skal opprette en europeisk basert søkemotor for søk på internettet. Prosjektet har mange kommersielle deltagere som Thomson, France Télécom, Siemens AG (som erstattet Deutschen Telekom i 2006-01), Thales, Bertin Technologies, Exalead, Jouve, LTU, Synapse Développement, Vecsys og Vocapia Research og forskningsstiftelser som Inria, Inra, CNRS, Clips Imag, RWTH Aachen og Universitetet i Karlsruhe, samt leverandører av innhold som INA og Studio Hamburg. Ordet quaero betyr «jeg ser etter» på latin.

Quaero er ikke tenkt å være en tekstbasert søkemotor, men heller hovedsakelig ment for multimediesøk. Søkemotoren vil utnytte teknikker for å gjenkjenne, kopiere, indeksere og automatisk oversette lyd- og billeddokumenter på mange forskjellige språk. Det er også nevnt at det skal anvendes teknikker for automatisk kunne gjenkjenne og indeksere bilder.

Den håper å kunne likestilles med lederne på Intenett-søk Yahoo, MSN, AskJeeves og viktigst Google.

Prosjektet ble annonsert av Jacques Chirac på den fransk-tyske ministerkonferansen i Reims i april 2005, og prosjektet skal offisielt lanseres tidlig i 2006 av Agence de l'innovation industrielle (AII)

I henhold til The Economist (2007-01-06, side 5) er Quaero forkastet «was reportedly Scrapped» på grunn av skepsis fra den tyske side «grumbled about the cost and have indicated they will produce their own, scaled-down search engine».

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]