Hopp til innhold

AltaVista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
AltaVista
Nettstedwww.altavista.com (en)
www.altavista.digital.com[1]
Type nettstedWebsøkemotor, tidligere entitet
Tilgjengelige språkengelsk
Eier(e)Digital Equipment Corporation
Utgitt avDigital Equipment Corporation
Lansert1994
Nedlagt8. juli 2013
Alexa570 073 (29. november 2017)

AltaVista var en søkemotor for internett. Søkemotoren ble utviklet ved amerikanske Digital Equipment Corporation, og lansert 15. desember 1995 på altavista.digital.com. Som den første søkemotoren med mulighet til å gjøre fulltekstsøk over en stor del av internett, ble den raskt ett av verdens mest besøkte nettsteder.

I 1998 ble Digital solgt til Compaq, som redesignet Altavista til en webportal for å konkurrere med Yahoo!. I løpet av de neste årene ble det klart at portal-strategien hadde vært mislykket, og søkemotoren tapte besøkende til fordel for konkurrenten Google. I februar 2003 ble AltaVista overtatt av Overture Services, Inc., som igjen ble overtatt av Yahoo! i juli samme året. Yahoo! valgte i mai 2011 å stenge ned Altavista, og omdirigere søk til selskapets egen søkemotor Yahoo! Søk.

AltaVista tilbød tjenesten Babelfish, som var den første nettbaserte tjenesten for maskinoversettelse av tekst og hele websider til og fra flere språk, som engelsk, spansk, fransk, tysk, portugisisk, italiensk og russisk. I mai 2008 ble tjenesten omprofilert som en del av Yahoo!.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata