Qatar Masters Open

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Qatar Masters Open er en åpen sjakkturnering som arrangeres av sjakkforbundet i Qatar. Arrangørsted er Qatars hovedstad Doha, og turneringen ble første gang avholdt i månedsskiftet november/desember 2014.

Turneringen markedsføres av arrangørene som én av de sterkeste åpne sjakkturneringer noensinne, ut fra det høye antall stormestere som deltar, inkludert mange spillere fra den ypperste verdenseliten. På den offisielle deltakerlisten arrangørene la ut kort før turneringsstart i desember 2015 hadde 71 av 132 påmeldte deltakere tittelen stormester.

Turneringen er åpen for alle med en Elo-rating på minimum 2300, og avvikles etter sveitser-systemet, en noe mer sofistikert variant av det som i Norge kalles en Monradturnering.

I tillegg til ordinære premier ut fra plassering på slutt-tabellen, er det også egne premier for henholdsvis beste kvinnelige, beste arabiske, og beste junior-spiller.

Qatar Masters Open 2015[rediger | rediger kilde]

Den andre utgaven av Qatar Masters Open ble avholdt fra 20. til 29. desember 2015. I henhold til den offisielle FIDE-ratinglisten for desember 2015[1], deltok 4 av de 10 beste spillerne i verden: Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Anish Giri og Wesley So. I tillegg var det ytterligere 5 deltakere som var inne blant topp-20 på den aktuelle listen: Sergej Karjakin, Chao Li, Sjakhrijar Mamedjarov, Jevgenij Tomasjevskij og Pentala Harikrishna.

Magnus Carlsen vant til slutt turneringen etter tie-break (som besto av 2 partier lynsjakk) mot fjorårsvinneren Yu Yangyi. De to hadde ikke møtt hverandre i de ordinære rundene, og oppnådde begge en score på 7/9. Kramnik, som spilte remis mot Carlsen med svart i den 9. og siste runden, tok tredjepremien, idet han endte først i en gruppe på 5 spillere med score 6,5/9.

Carlsen startet for øvrig turneringen på beskjedent vis, idet han måtte nøye seg med remis i 1. runde mot Nino Batsiasjvili, en kvinnelig spiller fra Georgia med tittelen IM og en rating på 2498. Men deretter fulgte han opp med 4 strake seire i de neste rundene, slik at han ledet turneringen fra og med runde 5.

Qatar Masters Open 2014[rediger | rediger kilde]

Den første utgaven av Qatar Masters, avholdt fra 25. november til 5. desember 2014, ble vunnet av Yu Yangyi fra Kina med 7,5/9, foran Giri og Kramnik, begge med 7/9.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]