Pust vsegda budjet solntse!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Pust vsegda budjet solntse! (med kyrilliske bokstaver Пусть всегда будет солнце!, egentlig russisk tittel Солнечный круг, «solskiva»), på engelsk kalt May There Always Be Sunshine og tysk Immer lebe die Sonne, er en sovjetrussisk barnesang fra 1962 som hyller «sol, blå himmel, mamma og meg». Musikken er skrevet av Arkadij Ostrovskij (Аркадий Островский, 1914-1967), den korte teksten av Lev Osjanin (Лев Ошанин, 1912-1996).

Bakgrunn og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Musikk og sang, ofte med politisk oppbyggelige tekster, var viktig i den kommunistiske ungpionerbevegelsen i Østblokk-landene. Bildet viser kor og orkester av østyske thälmann-pionerer i 1951.
Fil:Flower of Life (Memorial) general view.JPG
Sovjet-monumentet Цветок жизни (Tsvetok zjizni, «Livsblomsten») ved Доро́га жи́зни (Doroga zjizni, «Livets vei») utenfor Sankt Petersburg ble reist 1968 til minne om falne barn i Leningrad under den tyske beleiringen under andre verdenskrig 1941-1944. Innskriften Пусть всегда будет солнце! betyr «Måtte det alltid være solskinn!».

Pust vsegda budjet solntse! vant førsteprisen i Sopot internasjonale musikkonkurranse i 1963 der den russiske sangeren Tamara Miansarova (Тама́ра Мианса́рова, født 1931) framførte den som bidraget fra Sovjetunionen. Sangen ble særlig populær i land i den tidligere Øst-blokken, og er en av få sanger fra ungpionerbevegelsen og kommunisttida som fortsatt synges i Russland.

Som i andre brede barne- og ungdomsorganisasjoner var musikk en viktig del også i disse massebegevelsene. Sangene hadde i likhet med de voksnes hymner, arbeider- og kampsanger, gjerne «oppbyggelige» tekster. Ofte hadde de form av hyllester til kommunistpartiet og politiske forbilder, men også til sola, hverdagen og selve livet, som i Pust vsegda budjet solntse! Sola var for øvrig et vanlig symbol i den ateistiske ideologien, blant annet som hovedmerke for den østtyske ungdomsorganisasjonen Freie Deutsche Jugend.

Pust vsegda budjet solntse! har blitt sunget på engelsk av blant andre protestsangeren Pete Seeger. Den svenske pop- og visegruppa Hootenanny Singers gjorde sangen kjent i Norden med ny tekst under tittelen Gabrielle. Deres versjon lå 11 uker på Svensktoppen i 1964.

Kilder[rediger | rediger kilde]

• Blant annet den engelske wikipedia-artikkelen om sangen.