Hopp til innhold

Prærien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
I Fyresdal er det et område kalt Prærien.
Konza Prairie Biological Station ved Manhattan (Kansas)
Præriegress

Prærie (via amerikansk-engelsk prairie, fra fransk prairie, av gammelfransk prearie «engområde», avledet av pré, av latin pratum «eng, slette»)[1][2] er betegnelsen på de vidstrakte, treløse, fruktbare gresslettene i det sentrale Nord-Amerika, særlige Great Plains («de store slettene») som strekker seg fra Nord- og Sør-Dakota til Ohio, og fra Canada til nordøstlige Kansas og Missouri.

I dag brukes det meste av prærien til dyrking og storfeavl. De større områdene hvor den karakteristiske flora og fauna til den opprinnelige prærien er bevart er få, men disse sjeldne områdene representerer en natur og et økosystem helt særegent for Nord-Amerika.

Præriene i Nord-Amerika er vanligvis delt inn i tre grupper: våt, halvtørr og tørr prærie.[3] I den våte prærien er jorda ofte svært fuktig det meste av vekstsesongen og jorda har ofte også dårlig naturlig drenering. I denne typen prærier kan man noen ganger møte myrer og jordvassmyr ettersom det er mye stående vann. Den naturlige dreneringen av den halvtørre prærien er bedre, med det resultat at de fleste landbruksanlegg er etablert her. Ettersom denne typen prærie i stor grad brukes til jordbruk, er den også den mest truede prærietypen. Den siste typen, tørr prærie, har lett våt til veldig tørr jord i vekstsesongen. Denne typen finnes oftest i høylandet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «prærie», NAOB
  2. ^ «prairie (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «General Information about Prairie Types», Prairie Frontier

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]