Prosjektveiviseren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Prosjektveiviseren
URLwww.prosjektveiviseren.no
Kommersielt?Nei
Type nettstedOffentlig nettsted
Tilgjengelige språkbokmål, nynorsk
EierDirektoratet for forvaltning og IKT
Utgitt avDirektoratet for forvaltning og IKT

Prosjektveiviseren er et nettbasert veiledningsopplegg for gjennomføring av IKT-prosjekter i offentlig sektor. Formålet er å styrke ledelse, planlegging og kvalitet i offentlige IKT-prosjekter, og medvirke til gjenbruk og helhet i IT-løsningene på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer. Prosjektveiviserens primære målgrupper er prosjektledere og prosjekteiere i offentlig sektor.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Prosjektveiviseren består av fire forskjellige, men samspillende elementer:

  • Selve veiledningsopplegget som skal gi brukerne relevant informasjon og veiledning knyttet til gjennomføringen av IKT-prosjekter.
  • Et styringselement som skal sikre at informasjon i veiledningsdelen på løpende basis avspeiler den til en hver tid gjeldende IKT-politikk.
  • En samhandlingsdel som skal gi mulighet til å utveksle erfaringer og danne virtuelle og fysiske nettverk.
  • En formell organisasjon som skal ivareta redaksjonelle oppgaver og videreutvikling av løsningen.

Prosjektveiviseren samler veiledningsmateriell relatert til planlegging, gjennomføring og oppfølging av IKT prosjekter fra en rekke bidragsytere i ulike prosjektfaser, som kan minne om dem man finner i modeller for systemutvikling.

Innholdet er typisk malverk, veiledere og erfaringer med ulike temaer tilknyttet IKT prosjekter i offentlig sektor. Eksempelvis er veiledere om gevinstrealisering i IKT-prosjekter fra Direktoratet for økonomistyring, veiledere og informasjon om behandling av personopplysninger i IKT-prosjekter fra Datatilsynet, og erfaringer fra større prosjekter fra Skattedirektoratet med flere.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Prosjektveiviseren består av et redaksjonsråd og en styregruppe. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) forvalter og administrerer løsningen, og prosjektleder er avd. dir. Jens Nørve.

Teknisk plattform[rediger | rediger kilde]

Nettstedet prosjektveiviseren.no er i likhet med andre portaler i Difi som anskaffelser.no, Standardiseringsportalen og Difi.no bygget på publiseringssystemet Zope Topic Maps (ZTM), som benytter seg av emnekart for å representere informasjon. Samhandlingsdelen bygger på plattformen Liferay. Begge løsningene er fri programvare.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]