Prosjektveiviseren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Prosjektveiviseren
URLwww.prosjektveiviseren.no
Kommersielt?Nei
Type nettstedOffentlig nettsted
Tilgjengelige språkbokmål, nynorsk
EierDirektoratet for forvaltning og IKT
Utgitt avDirektoratet for forvaltning og IKT

Prosjektveiviseren er et nettbasert veiledningsopplegg for gjennomføring av IKT-prosjekter i offentlig sektor. Formålet er å styrke ledelse, planlegging og kvalitet i offentlige IKT-prosjekter, og medvirke til gjenbruk og helhet i IT-løsningene på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer. Prosjektveiviserens primære målgrupper er prosjektledere og prosjekteiere i offentlig sektor.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Prosjektveiviseren består av fire forskjellige, men samspillende elementer:

  • Selve veiledningsopplegget som skal gi brukerne relevant informasjon og veiledning knyttet til gjennomføringen av IKT-prosjekter.
  • Et styringselement som skal sikre at informasjon i veiledningsdelen på løpende basis avspeiler den til en hver tid gjeldende IKT-politikk.
  • En samhandlingsdel som skal gi mulighet til å utveksle erfaringer og danne virtuelle og fysiske nettverk.
  • En formell organisasjon som skal ivareta redaksjonelle oppgaver og videreutvikling av løsningen.

Prosjektveiviseren samler veiledningsmateriell relatert til planlegging, gjennomføring og oppfølging av IKT prosjekter fra en rekke bidragsytere i ulike prosjektfaser, som kan minne om dem man finner i modeller for systemutvikling.

Innholdet er typisk malverk, veiledere og erfaringer med ulike temaer tilknyttet IKT prosjekter i offentlig sektor. Eksempelvis er veiledere om gevinstrealisering i IKT-prosjekter fra Direktoratet for økonomistyring, veiledere og informasjon om behandling av personopplysninger i IKT-prosjekter fra Datatilsynet, og erfaringer fra større prosjekter fra Skattedirektoratet med flere.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Prosjektveiviseren består av et redaksjonsråd og en styregruppe. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) forvalter og administrerer løsningen, og prosjektleder er avd. dir. Jens Nørve.

Teknisk plattform[rediger | rediger kilde]

Nettstedet prosjektveiviseren.no er i likhet med andre portaler i Difi som anskaffelser.no, Standardiseringsportalen og Difi.no bygget på publiseringssystemet Zope Topic Maps (ZTM), som benytter seg av emnekart for å representere informasjon. Samhandlingsdelen bygger på plattformen Liferay. Begge løsningene er fri programvare.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]