Hopp til innhold

Prosjekttrekanten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse av prosjekttrekanten (kostnad, omfang, tid)

Prosjekttrekanten er tre typiske begrensninger eller motstridende mål i prosjektledelse som omfatter kostnad (eller budsjett), omfanget av leveranser og tid for å fullføre prosjektet. Noen ganger legges kvalitet til som et fjerde element. Opprinnelsen er uklar, men den har vært brukt minst siden 1950-årene.[1] Det sies at:

 1. Kvaliteten til arbeidet er begrenset av prosjektets budsjett, frister og omfang (eller funksjoner i det ferdige produktet)
 2. Prosjektlederen kan prioritere mellom begrensningene[2]
 3. Endringer i en begrensning krever endringer i andre for å kompensere, ellers vil kvaliteten lide

For eksempel kan et prosjekt fullføres raskere ved å øke budsjettet eller kutte omfanget. Tilsvarende kan økende omfang kreve tilsvarende økninger i budsjett og tidsplan. Å kutte budsjett uten å justere tidsplan eller omfang vil føre til lavere kvalitet.

"Bra, raskt, billig - velg to" eller loven om forretningsbalanse (ofte uttrykt som "du får det du betaler for") brukes ofte til å oppsummere prosjekttrekantens begrensninger.[3]

I praksis er det imidlertid ikke alltid mulig å bytte mellom de ulike begrensningene. For eksempel kan det å bruke mer penger (og involvere flere mennesker) på et fullt bemannet prosjekt bremse det.[4] I dårlig drevne prosjekter er det dessuten ofte umulig å forbedre budsjett, tidsplan eller omfang uten å påvirke kvaliteten negativt.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Prosjekttrekanten blir brukt til å analysere prosjekter,[5] men blir ofte misbrukt for å definere suksess som å levere det nødvendige omfanget, til en rimelig kvalitet, innenfor fastsatt budsjett og tidsplan.[6][7][8]

Alternativer[rediger | rediger kilde]

Prosjekttrekanten anses som en utilstrekkelig modell for prosjektsuksess fordi den utelater viktige suksessdimensjoner, inkludert innvirkning på interessenter, læring og brukertilfredshet. Derfor har det vært gjort flere forsøk på å utvide eller forbedre den grunnleggende prosjekttrekanten, som for eksempel diamantmodellen, pyramidemodellen, seks eller flere begrensninger, og begrensningsteorien.

Se også[rediger | rediger kilde]

 • Kvalitet, pris, levering, en tilnærming til ledelse opprinnelig utviklet av den britiske bilindustrien
 • Trilemma, et vanskelig valg fra tre alternativer hvor ingen av de virker optimale
 • Ternært diagram, barysentrisk diagram med tre variabler

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Atkinson, Roger (desember 1999). «Project management: cost, time and quality, two best guesses and a phenomenon, its time to accept other success criteria». International Journal of Project Management. 17 (6): 337–342. doi:10.1016/S0263-7863(98)00069-6. 
 2. ^ «Hva er prosjekttrekanten?». www.prosjektbloggen.no (norsk). Besøkt 1. januar 2023. 
 3. ^ «The project triangle». 
 4. ^ Brooks, Frederick (1995). The mythical man-month (Anniversary utg.). Boston, MA, USA: Addison-Wesley Longman Publishing Co., Inc. ISBN 0-201-83595-9. 
 5. ^ Erik Bethke (2003). Game Development and Production. p.65.
 6. ^ Michael W. Newell, Marina N. Grashina (2004). The Project Management Question and Answer Book. p.8
 7. ^ Pamela McGhee, Peter McAliney (2007). Painless Project Management. p.74.
 8. ^ Michael Gentile, Ronald D. Collette, Thomas D. August (2005). The CISO Handbook. p.172