Progressive Party (1912)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Progressive Party


Norsk navn Det progressive partiet
Land USA USA
Eksisterte 19121916
Ideologi Progressivisme, nynasjonalisme
Leder Theodore Roosevelt

Det progressive partiet (Progressive Party) var et politisk parti i USA, stiftet i 1912, etter at Theodore Roosevelt hadde tapt Republikanernes nominasjon foran presidentvalget samme år, mot William Howard Taft. Det nye partiet ble også kjent som Bull Moose Party (Elgoksepartiet) på grunn av at Theodore Roosevelt sa «I'm fit as a Bull Moose» under en tale i 1912 i Milwaukee, Wisconsin etter å ha blitt skutt under talen. Republikanernes motvilje mot å nominere et tidligere prominent medlem av Det progressive partiet skulle vare helt til Frank Knox' visepresidentnominasjon hos Republikanerne i 1936.

Presidentvalget i 1912[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Presidentvalget i USA 1912

Stater fordelt på kandidatene

██ Woodrow Wilson (40)

██ Theodore Roosevelt (6)

██ William Howard Taft (2)

Det progressive partiet hadde sitt første landsmøte i Chicago i 1912, og nominerte Theodore Roosevelt og Hiram Johnson som henholdsvis president- og visepresidentkandidat. Splittelsen mellom Det progressive partiet og Republikanerne førte naturlig nok til at den populære demokraten Woodrow Wilson fikk et forsprang. Roosevelts budskap forankret i progressive verdier, gikk rett hjem til republikanske velgere som var misfornøyde med President Taft og hans konservative linje. Wilson vant til slutt med 40 av de daværende 48 delstatene, Roosevelt vant 6, mens Taft bare vant Utah og Vermont. Roosevelts seier i California skilte seg med kun 200 stemmer fra Wilson, og han vant ellers Washington, Sør-Dakota, Minnesota, Michigan og Pennsylvania.

Partiet bryter sammen[rediger | rediger kilde]

I 1916 hadde partiet et nytt landsmøte, og Roosevelt ble nominert. Roosevelt avslo imidlertid nominasjonen, og støttet i stedet den republikanske høyesterettsdommeren Charles Evans Hughes' kandidatur. Partiet brøt etter dette sammen, og mange flyttet over til Demokratene. Krefter fra Det progressive partiet fra 1912 fant sammen igjen ved valget i 1924, og nominerte Robert M. La Follette sr. til sin kandidat. Follette var med i Roosevelts progressive parti i 1912, og var svært misfornøyd med at partiet hadde brutt sammen i 1916.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]