Private Barnehagers Landsforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

PBL (Private Barnehagers Landsforbund) er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for private barnehager med hovedkontor i Bodø. PBL har 1.940 private barnehager med om lag 29.000 ansatte som medlemmer.

Formålet til PBL er: PBL skal bidra til å øke kvaliteten og verdiskapningen i medlemsbarnehagene, til beste for barn, foreldre/foresatte, ansatte, eiere og samfunnet for øvrig.

PBL er en av landets største arbeidsgiverorganisasjoner målt etter antall medlemsbedrifter med tariffavtaler.

Nærmere én av tre barnehager i Norge, uavhengig av om den er privat eller kommunal, er en PBL-barnehage.

1.755 av medlemsbarnehagene, med 27.000 ansatte, er direkte bundet av PBLs hoved- og hovedtariffavtale med arbeidstakerorganisasjonene. Øvrige medlemsbarnehager er bundet av andre avtaler med landsomfattende arbeidsgiverorganisasjon.

PBL har medlemmer i 254 kommuner og i alle fylker.

Den store oppslutningen fra barnehagene gjør PBL til den store og samlende organisasjonen for private barnehager i Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

PBL ble stiftet av 72 private barnehager i 1993 og hadde frem til 1996 kontorsted på Andenes i Andøy kommune, Nordland fylke. I 1996 flyttet forbundet kontorer til Bodø.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

I PBL-konsernet, som foruten interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen inkluderer PBL Regnskap AS, PBL Bedriftshelsetjeneste AS, PBL Medlemsservice AS og Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager, jobber det om lag 150 medarbeidere.

Administrerende direktør er Anne Lindboe.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]