Primeiro Comando da Capital

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
PCC ble etablert i fengselet Piranhão i Taubaté i delstaten São Paulo, Brasil.

Primeiro Comando da Capital (PCC) (portugisisk: Første hovedstatskommando) er en Brasiliansk terrorist/kriminell organisasjon grunnlagt i 1993 av innsatte i fengselet Piranhão i Taubaté, nær Brasils største by São Paulo. PCC har vært ansvarlig for kriminelle aktiviteter som angrep på fengsler, fengselsopprør, narkotikahandel, ran og terroristaktiviteter.

PCC er anslått til å ha om lag 100 000 medlemmer innenfor staten Sao Paulos grenser, og har en politisk agenda/argumentasjon som sies å ligge på venstresiden. I 2006 har organisasjonen vært svært aktiv og har gjennomført flere bølger av vold/kriminalitet. Mange frykter at PCC har blitt så sterk at de vil være istand til å ta kontroll over byen São Paulo [1].

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Brasil er et land med stor sosial og økonomisk ulikhet, det er også stor fattigdom. Styringsapparatet er preget av korrupsjon og myndighetene har gjort lite for landets innbyggere. En slik situasjon er grobunn for kriminalitet og Brasil har blitt et av de landene i verden med mest kriminalitet.

I São Paulo var situasjonen så ille at myndighetene startet en kampanje for å satt inn flest mulig av de kriminelle, resultatet ble at fengslene som fra før hadde dårlige soningsforhold ble overfylte og soningsforholdene ytterligere forverret. Flere spontane fangeopprør ble slått hardt ned på, og situasjonen ga en åpning for en organisasjon som PCC.

Organisasjonen[rediger | rediger kilde]

PCC har i hovedsak etablert seg i byen São Paulo, det er ikke kjent at den er etablert utenfor delstatens grenser, men den samarbeider med andre store kriminelle organisasjoner som Comando Vermelho (Rød Kommando) i Rio de Janeiro. Det antas at PCC har over 100 000 medlemmer.

Rekrutteringen foregår delvis slik at når en fange ankommer et fengsel blir han/hun kontaktet av representanter fra PCC som tilbyr seg å ta seg av og beskytte fangen og hans familie mens han sitter inne. For å oppnå dette må fangen bli med i PCC og avlegge ed på å følge organisasjonens statutter. Medlemskapet er på livstid, og brudd på statuttene medfører dødsstraff. Fangen betaler en månedlig avgift tilsvarende om lag 200 kroner og 1500 kroner når han er ute. PCC har stor makt i fengslene så fanger som nekter å delta vil få en vanskelig tid der, likevel er det usikkert om alle «fengselsmedlemmene» forblir i organisasjonen på livstid.

Inntektene fra «medlemskontigent» og kriminell virksomhet går delvis til å finansiere nye kriminelle handlinger, men PCC yter også velferd til medlemmene, støtter lovende studenter og politikere, og har et advokatteam som kan brukes til å hjelpe medlemmene.

Historie[rediger | rediger kilde]

São Paulos militærpoliti er det viktigste målet for PCC sine angrep

PCC ble grunnlagt 31. august 1993 av åtte fanger fra Piranhão-fengselet i Taubaté i delstaten São Paulo. På den tiden var dette det sikreste fengselet i delstaten og problemfanger ble sendt dit fra de andre fengslene. Disse åtte fangene kom fra delstatshovedstaden São Paulo og spilte på samme fotballag som de kalte Capital Command.

De første medlemmene var Misael "Misa" Aparecido da Silva, Wander Eduardo "Cara Gorda" (Tykt fjes) Ferreira, Antônio Carlos Roberto da Paixão, Isaías "Esquisito" (Rar) Moreira do Nascimento, Ademar "Dafé" dos Santos, Antônio "Bicho Feio" (Stygg skapning) Carlos dos Santos, César "Césinha" (Vesle Cæsar) Augusto Roris da Silva og José "Geleião" (Store gelé) Márcio Felício.

PCC som også ble kalt De kriminelles parti, eller som 15.3.3 (fra plasseringen av bokstavene «P» og «C» i det tidligere brasilianske alfabetet), ble grunnlagt med en klar politisk agenda. Målet var å «slåss mot oppression i São Paulos fengselssystem» og å hevne «drapet på 111 fanger», ofre for Carandiru-massakeren i 1992 hvor delstatens militærpoliti stormet det nå nedlagte fengslet Carandiru, og drepte fanger fra dets niende fløy i prosessen.

Gruppen bruker det kinesiske taititusymbolet (yin yang) som emblem, det skulle representere «en måte å balansere godhet og ondskap med visdom». I februar 2001 ble Idemir "Sombra" (Skyggen) Carlos Ambrósio den fremste lederen i PCC da han fra fengselet med hjelp av mobiltelefon kontrollerte 29 samtidige fengselsopprør i delstaten. I dette opprøret ble 19 fanger drept. «Sombra» ble slått ihjel i en intern maktkamp fem måneder senere. To andre medlemmer i den opprinnelige gruppen «Geleião» og «Cesinha» tok over makten i organisasjonen og inngikk allianse med den kriminelle organisasjon Comando Vermelho fra Rio de Janeiro.

Geleião og Cesinha ble sett på som for radikale og ble fratatt ledelsen i november 2002 da dagens leder Marcos "Marcola" Willians Herbas Camacho tok over. Marcola soner en lengre straff for bankran, han satte opp en dusør på Geleião og Cesinha, etter å ha beskyldt dem for å ha samarbeidet med politiet og for å ha startet en konkurrerende organisasjon. Marcola regnes for å være en intellektuell, og blir idolisert av mange.

I mai 2006 ble det kjent at fengslede PCC-topper skulle flyttes til høysikkerhetsfengsler i andre delstater, dette førte til omfattende opptøyer. Byeen Sao Paulo var i praksis lammet i fire dager og opptøyene etterlot seg 200 døde. Senere i 2006 har det vært to større voldsbølger og daglige trefninger mellom gjengmedlemmer og politiet. Gjengjeldelser fra politistyrkene i form av tilfeldige arrestasjoner og dødsskvadroner rapporteres å ha krevd et ukjent antall ofre, sannsynligvis flere hundre [2]. Situasjonen har blitt karakterisert som en urban gerilljakrig [3].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]