Prügelknabe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sir William Stewart of Grandtully (1567-1646) var prygelknabe eller whipping boy, «piskegutt», for den unge Jakob I av England; han mottok dermed prylestraff for overtredelser begått av prinsen. Maleri av Adam de Colone 1613.

Prügelknabe, også skrevet med fornorsket stavemåte som prygelknabe (tysk for «prylegutt», det vil si gutt som må ta imot prylestraff) var i føydal tid en betegnelse på en gutt av lav rang, som ble straffet ved de europeiske hoffene i stedet for mindreårige adelige når en direkte avstraffelse av den adelige ikke var tillatt fordi personen som utførte avstraffelsen hadde lavere rang. «Pryleguttene» var ofte gutter som vokste opp sammen med de adelige, for eksempel barn av tjenestefolk. Det kunne derfor være sosiale og følelsemessige bånd i form av vennskap mellom dem. Dermed ble avstraffelsen av «pryleguttene» også en indirekte psykologisk straff av det adelige barnet.

I moderne språkbruk brukes «prygelknabe» som et synonym for syndebukk, en person man lar sitt raseri gå ut over. Det tyske uttrykket har gått inn i flere andre språk, altså blant annet i norsk.

engelsk brukes betegnelsen whipping boy («piskegutt») om en tilsvarende ordning. I de engelske kongehusene ble det på 1400- og 1500-tallet valgt en gutt som skulle motta straff når en ung prins oppførte seg feil. Fordi kongene var innsatt av Gud, var det bare monarken selv som var verdig nok til å straffe prinsen direkte, og når kongen var opptatt, måtte «piskegutten» ta straffen fra lærere og andre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]