Hopp til innhold

Poul Johannesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Poul Johannesen
Født1620-åreneRediger på Wikidata

Poul Johannesen, også kjent som Páll fangi (norsk oversettelse: «Pål fange»), var en færøysk straffedømt som levde på 1600-tallet.

Han ble født som bondesønn på Sunnanágarði i MikladalurKalsoy, trolig omkring 1620–1622. Han ble anklaget for å ha drept sin far, så drapsanklagen og flere anklager om småkriminalitet, som svindel, ble for første gang tatt opp på vårtinget i Tórshavn den 17. mars 1656. Saken fortsatte ved tingsamlingene den 30. august og 17. september samme år. Den 9. juni 1657 ble han dømt til fengsel og straffarbeid i København.

Han rømte hele tre ganger fra Skansen i Tórshavn, før han nådde at blive sent til Danmark, og bodde så lenge som et helt år i fjellene på Kalsoy. Han forsøkte til slutt å ro til Norge alene i en liten båt, men uvær tvang ham til å gjøre vendreis til Færøyene. Han ble til slutt innbragt av sysselmannen. Sysselmannen brukte en stor krok (brukt til hvalfangst), og hektet denne i ryggen på Poul, som forsøkte å svømme vekk. Alle rømningsforsøkene gjorde at han ble kjent som Páll fangi, «Pål fange».

En av båtene til Klaksvíkar Róðrarfelag, «Páll fangi», er oppkalt etter ham. Den ble ferdigstilt i 2001.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata