Postfuhramt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Postfuhramt
Beliggenhet
Kart
Postfuhramt
52°31′31″N 13°23′34″Ø

Postfuhramt (2010)

Postfuhramt tidligere: Kaiserliches Postfuhramt er en murstensbygning i Oranienburger Strasse i Mitte i Berlin. Bygningen ble oppført i 1881 og var i sin tid en av de største offentlige bygninger i Berlin. Postfuhramt ble 1975 oppført som kulturminne.[1]

Stavelsen fuhr kommer av det tyske ordet Fuhren som betyr en utkjøring eller et (vogn)lass.

Forhistorien[rediger | rediger kilde]

På tomten for Postfuhramt sto fra 1713 et bolighus for såkalte postilioner, kjørekarer som på oppdrag fra postvesenet sørget for postombæringen og dessuten persontransport. Etter 1766 fantes i bygningen et postkontor med leilighet for den kongelige postmester. Postmesteren var en næringdrivende som tok samtlige ombringningsoppdrag for postvesenet. I løpet av siste halvdel av 1800-tallet opphørte denne form for postombæring og i 1874 ble tjenesten innlemmet i Reichspost.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Plantegning, 1896

Da den gamle bygningen var revet, ble det på trekanttomten mellom 1875 og 1881 oppført et byggverk i tre etasjer for det nye postvesenet. Arkitekt var Carl Schwatlo. Bygningen ble liggende på hjørnet av Oranienburgerstrasse og Tucholskystrasse (til 1951 kalt Artilleriestrasse). De gule murstensfasadene med røde og blå prydelementer, formstein-, gesims- og terakottaornamenter minner om italiensk tidligrenessanse. Hovedinngangen ligger i en monumental rundbuenisje som dekker hele hjørnefasaden. Over denne hever det seg en åttekantet tårnoppsats mellom to små kupler, en arkitektonisk henvisning til kuppelen på Neue Synagoge like ved, forøvrig ferdigstilt i 1866.

På begge sider av hovedportalen finnes 12 barnefigurer med forskjellige postsymboler på ornamentbånd; disse symboliserer de forskjellige grener av postvesenet som en gang var samlet på dette stedet. En allegorisk figurgruppe var opprinnelig anbrakt på taket over portalen, men denne ble ødelagt under den andre verdenskrigen. Mellom vindusbuene i første etasje vises 25 (opprinnelig 26) portretter av ulike personer som fra antikken til 1800-tallet har tjent postvesenets utvikling.

Postfuhramt ble sterkt skadet i den andre verdenskrigen. Den første mindre renovering begynte i 1973 og ble avsluttet i 1989.

Bruken av bygningen[rediger | rediger kilde]

Den umiddelbare begrunnelse for å oppføre bygningen var et sterkt behov for å skaffe ordentlige staller til posthestene. Stallene ble bygget i to etasjer for tilsammen 250 hester. Da postkontoret ble modernistert i 1925 ble stallene revet.

Postfuhramt ble endelig nedlagt som postkontor i 1973 men tjente for postvesenets formål helt frem til 1995.[2] Senere er bygningen overdratt til C/O Berlin, en internasjonal fotoutstilling.

Liste over portrettene[rediger | rediger kilde]

Mellom rundbuene rundt vinduene i første etasje finnes følgende portretter:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kulturminnesmerker på berlin.de
  2. ^ postfuhramt.de Arkivert 30. mars 2012 hos Wayback Machine. Besøkt 18.april 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]