Luigi Galvani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luigi Galvani

Luigi Galvani (født 9. september 17374. desember 1798) var foreleser i anatomi og professor ved Universitetet i Bologna i Italia. Hans oppdagelser ledet til oppfinnelsen av det vi i dag kjenner som batteriet.

Galvani forsket på elektrisitet i dyr. Han hadde fattet interesse for emnet da han la merke til hvordan musklene til en frosk av og til rykket til. Dette skjedde når frosken lå klar til dissekering på et bord, der man også hadde eksperimentert med statisk elektrisitet. Galvani viste hvordan slike rykninger kunne framkalles ved å koble musklene til en død frosk direkte til en slik maskin. Men den viktigste observasjonen kom da froskenes ben ble hengt opp på en messingkrok, som kom i kontakt med et gjerde av jern og de samme rykningene viste seg. Etter å ha forsøkt dette noen ganger konkluderte han med at rykninger som var lagret eller produsert i froskens muskler.

Alessandro Volta (17451827) var helt uenig i denne konklusjonen. Han mente at rykningene skyldtes elektrisitet, men at den kom fra en utvendig kilde. I Galvanis tilfelle var det gnidningen mellom messingkroken og gjerdet av jern. Gjennom mye eksperimentering klarte han ikke bare å vise at han hadde rett, men han oppfant også voltasøylen. Denne oppfinnelsen kalte han et Galvanisk element til ære for sin motstander. I dag kjenner vi fenomenet som et elektrisk batteri.