Posio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Posio

Våpen

Kart over

LandFinlands flagg Finland
LenLapplands län
LandskapLappland
StatusKommune
Grunnlagt1926
Adm. senterAhola
OrdførerHeli Knutars
Areal3 545 km²
Befolkning3 636
Bef.tetthet1,03 innb./km²
Kart
Posio
66°06′35″N 28°10′26″Ø

Posio er en kommune i den sørøstlige delen av landskapet Lappland i Finland. Kommunen har et totalt areal på 3 544,81 km2, hvorav 565 km2 består av innsjøer. Her går blant annet Europavei 63 forbi. Finsk er eneste målform i kommunen. Kommunens administrasjonssenter er Ahola. Kommunen grenser til Rovaniemi, Kemijärvi, Ranua, Salla, Kuusamo, Taivalkoski og Pudasjärvi. Posio er vennskapskommune med Nesseby i Finnmark siden 1997.

Kommunens navn Posio betyr «bakluken på en samisk gamme». Skog- og fiskeressursene er store i kommunen. Per 2003 var 54,3 % av arbeidsstyrken i kommunen sysselsatt innen service-og tjenesteyting, 23,4 % innen primærnæringene og 17,4 % innen industri og produksjon.

Naturen i Posio domineres av elver og sjøer, samt skog og fjell. Det er over 3 000 innsjøer og små vann i kommunen. Kitkajärvi, Livojärvi, Ala-Suolijärvi og Ylä-Suolijärvi er de største innsjøene i kommunen. Området er høytliggende, på det meste 200–300 meter over havet.

Pentik[rediger | rediger kilde]

Posio er kjent for interiørdesign-bedriften Pentik, som har 80 utsalg i Norden. I Norge har Pentik sitt eneste utsalg på GlasMagasinet i Oslo. Selskapet har sitt hjemsted og keramikkfabrikk i Posio, og produserer et variert utvalg produkter under sitt eget merkenavn i samarbeid med utvalgte internasjonale samarbeidspartnere. Over en million produkter fremstilles ved keramikkfabrikken i Posio hvert år. Bedriften sysselsetter en stab på over 300 ansatte. Selskapet ble stiftet av Anu Pentik og Topi Pentikäinen i 1973.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne finlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.