Hopp til innhold

Portobelo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panamakanalen. Portobelo er øverst og litt til høyre.

Portobelo (tidligere Puerto Bello) er en havneby i Colón-provinsen i Panama. Den har 2 820 innbyggere[trenger referanse] og har en dyp, naturlig havn.

Byen ble grunnlagt i 1597 og frem til 1700-tallet var det en viktig havn for eksport av blant annet sølv.[trenger referanse] I 1668 ledet piraten Henry Morgan 450 privateerer et angrep mot byen[trenger referanse], som på den tiden var svært godt befestet. Han beleiret byen i to uker og ranet til seg alt han kunne av verdisaker.

Den 21. november 1739 ble byen igjen angrepet, denne gangen av en britisk flåte under kommando av admiral Edward Vernon. Angrepet viste hvor sårbare de spanske handelsrutinene var, og førte til forandringer i måten de ble gjennomført.[trenger referanse] Spanjolene forandret nå taktikk, og gikk fra større flåter som besøkte få havner til mindre flåter som var fleksible og besøkte en videre spekter av havner. De gikk også nå rundt Kapp Horn for å handle i havner på vestkysten. Angrepet ødela Portobelos økonomi, noe som ikke skulle forandre seg før byggingen av Panamakanalen.

Verdensarv

[rediger | rediger kilde]
Fort San Lorenzo

I 1980 ble Fort San Lorenzo i Portobelo oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

15 kilometer nordøst for Portobelo ligger øya Isla Grande som er et turistmål med gode surfeforhold.