Portal:USA/VPOTUS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amerikas forente staters visepresident er et folkevalgt embete i den amerikanske føderale regjeringen. Visepresidenten blir valgt sammen med USAs president og tar over stillingen dersom presidenten skulle dø, gå av eller bli avsatt innenfor presidentperioden. Visepresidenten er president og ordstyrer i Senatet og har stemmerett ved stemmelikhet, slik at hans eller hennes stemme i slike tilfeller blir utslagsgivende. Embetet er således det eneste som har funksjoner både i den utøvende gren og den lovgivende gren av statsmakten.

Kamala Harris er USAs 49. visepresident. Hun er utdannet jurist og var tidligere senator for delstaten California for Det demokratiske parti og justisminister i California.

Harris ble statsadvokat i San Francisco i 2004 og Attorney General of California (justisminister) i 2011. Hun ble sverget inn som senator 3. januar 2017 og holdt embetet frem til 18. januar, før hun to dager senere ble tatt i ed som visepresident. Hun ble da den første kvinnelige visepresidenten i USA, og ble også den første indisk-amerikanske og asiatisk-amerikanske visepresident.