Portal:Språk/Utvalgt artikkel/8

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Språk og del av arkivet Portal:Språk/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

John Ronald Reuel Tolkien (født 3. januar 1892 i Bloemfontein, Sør-Afrika, død 2. september 1973 i Bournemouth, England) var en engelsk forfatter og akademiker av tysk avstamning. Han var professor i angelsaksisk ved Universitetet i Oxford fra 1925 til 1945, og fra 1945 til 1959 i engelsk språk og litteratur. Han ble utnevnt til kommandør av Order of the British Empire i 1972. Familienavnet Tolkien er avledet av tysk tollkühn (= dumdristig).

I senere tid har han blitt kjent for sine litterære kvaliteter. Han var en språkkunstner og skrev både fiksjon og lyrikk gjennom hele sin voksne levetid. Det var hovedsakelig verket Ringenes herre og den tidligere boken Hobbiten. Begge disse bøkene utspiller seg i Tolkiens eget litterære univers, Midgard; en projeksjon av nord-vest-Europa i en fiktiv forhistorisk tid. Det er denne verdenen og skapelsen av den som gjorde ham kjent som skaperen av den moderne fantastiske litteraturen. Men han var først og fremst akademiker og ikke forfatter. Les mer